25.01.2016.

12:05

Foto:

Vesti

SABOR PRAVOSLAVNE CRKVE BIĆE NA KRITU Ne može se u Istanbul zbog sukoba Rusije i Turske

Isti izvor navodi da za sada nisu do kraja dogovorene teme o kojima će se raspravljati na Saboru.

Sastanak poglavara Pravoslavne crkve počeo je 22. januara, a održava se u Pravoslavnom centru Vaseljenske patrijaršije u ženevskom predgradju Šambezi. Okupljanje traje do 28. januara.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja patrijarh Irinej, a u delegaciji su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej.

Kako se navodi na sajtu SPC, u obraćanju učesnicima skupa patrijarh Irinej je kazao da je zadatak skupa da "definiše i jednoglasno utvrdi dugopripremani i dugoočekivani Sveti i Veliki Sabor Istočne Pravoslavne Crkve".

- Uveravamo vas da ćemo mi, predstavnici pomesne Srpske crkve, postupati po blagorazumiju pružajući sav svoj doprinos, kako molitveni, tako i bogoslovski da ovo visoko Sabranje postigne pun uspeh da bismo Pravoslavlje svedočili neokrnjeno i s punom predanošću jedni pred drugima i pred inovernima -  rekao je poglavar SPC.

Sastanku predsedava patrijarh vaseljenski Vartolomej, a prisustvuju mu svi poglavari pomesnih pravoslavnih crkava osim patrijarha antiohijskog Jovana Desetog, arhiepiskopa atinskog Jeronim i mitropolita poljskog Save koji su poslali svoje predstavnike.

Rusko Pravoslavlje piše da je Sabor zakazan na Kritu, a ne u sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu zbog pogoršanih rusko-turskih odnosa pa bi praktično bilo nemoguće da u Tursku doputuje patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Turski avioni srušili su 24. novembra ruski vojni avion na granici Sirije i Turske što je izazvalo tenzije u odnosima dve države.

Pravoslavlje navodi da bi Sabor Pravoslavne crkve u junu mogao da raspravlja, između ostalog, o tome kako se dodeljuje autokefalnost crkvi, o pravoslavnoj dijaspori, o diptihu (redosledu po kom se navode pravoslavne crkve i njeni poglavari pri zajedničkim služenjima), o zajedničkom kalendaru jer pomesne pravoslavne crkve ne koriste sve isti kalendar, posnim danima u nedelju, odnosu pravoslavlja sa ostalim hrišćanima i drugim verama, pravoslavlju i ekumenskom pokretu.

AMFILOHIJE: Istina je da smo posetili papu Franju, ali ga nismo zvali da poseti Srbiju!

Tagovi: