23.02.2016.

10:13

Foto:

Vesti

RODITELJI BEZ IZBORA: Ko ne vakciniše dete, plaća 150.000 i neće moći da ga upiše u školu!

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara.

- Kalendar vakcinacije se ne menja, a on obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana. Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi politika uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija - kaže pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović.

HEROIN U SLUŽBI DEČJEG ZDRAVLJA?! Ameri varičele iskorenjuju drogom!

On još navodi da građani ovo ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni.

Panajotović podvlači i da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.
- Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo - kaže Panajotović.

Inače, u Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Prema ovom zakonu lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete. Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana zakonom.

NIJE NAIVNO! Nestašica MMR vakcina, preti epidemija malih boginja i zauški!

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.

Tagovi: