24.02.2016.

10:58

Foto:

Vesti

PATRIJARH IRINEJ U JASENOVCU: Doživeli smo ovde strašnu tragediju, ali mi Srbi nemamo bliže, od vas Hrvata!

Patrijarh Irinej u Hrvatskoj je boravio sa ostalim episkopima, a u Manastiru Jasenovac, po prvi put u istoriji održana je sednica Svetog Arhijerejskog Sinoda, piše "Jutarnji list".

Centralni događaj posete predstavnika SPC Hrvatskoj bilo je sahranjivanje četvorice Episkopa Pakračkih u Sabornom hramu Svete trojice u Pakracu.

Na samom obredu, uz mnoštvo vernika, bili su i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao posebni izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma i brojni drugi zvaničnici.

- Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštaj od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi - rekao je patrijah Irinej.

Patrijah Irinej vernicima se obratio i u Jasenovcu gde je podsetio na ubijene žrtve i založio se za povratak Srba u ove krajeve. Kako je rečeno, u parohiji Jasenovac ima tek 11 pravoslavnih vernika. Patrijarh Irinej je komentarisao i slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana.

- Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri - naveo je patrijarh.

Hrvatski ministar kulture je patrijarha Irineja i ostale članove Svetog sinoda pozdravio u svoje ime, ali i u ime predsednice Kolinde Grabar Kitarović i naglasio kako uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promoviše poverenje.

- Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu - rekao je Hasanbegović i dodao kako se, iako musliman, veoma radovao susretu papa Franje i moskovskog patrijaha Kirila, što je “znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa.”

Patrijah Irinej zahvalio mu je na dolasku rečima kako “mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate”, kako “ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena”, i pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

Osim sednice Svetog Sinoda u Jasenovcu, održana je i informativna sednica Sinoda sa Odborom za Jasenovac Sinode, na čijem je čelu episkop Jovan. Glavna odluka tog Odbora je proširenje delovanja na ceo Drugi svetski rat.

Tagovi: