06.03.2016.

09:37

Foto:

Vesti

NOVI ZAKON I U SRBIJI Jezive fotografije na paklicama cigareta!

Tako će i Srbija, koja se usklađuje sa pravnim tekovinama EU, imati obavezu da unese ove novine u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Evropska komisija je još 2014. donela direktivu o novom izgledu paklica koji će morati da se primenjuje od maja ove godine. Srbija još uvek nije član EU, ali kako se naše zakonodavstvo usklađuje sa evropskim, i mi ćemo morati da primenjujemo ove odredbe. Vlada Srbije propisala je 2018. kao krajnji rok za potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, pa će tako i ova direktiva do tog roka biti u potpunosti preneta u domaće zakonodavstvo.

Informer

- Mada oni to negiraju, kao oni to ne gledaju, u mnogim zemljama upozorenja su se pokazala kao izuzetno značajna, naročito ako se nalazi slika. U anketama su čak izjavljivali da je ukus cigareta grozan i potpuno drugačiji, iako je promenjeno samo pakovanje - navodi Borović.

U Srbiji puši nešto više od 37 odsto stanovništva, a statistike govore da se svake godine taj broj povećava. Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja, navodi da borba protiv pušenja nije prioritet društva.

- Kod nas pušenje nije shvaćeno kao problem, pa ni borba nije prioritet. Recimo, ukinut je duvanski dinar, kojim se jedan procenat novca od prodaje cigareta odvajao za promotivne kampanje. Neophodno je da se uključe svi, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete da sprovedu edukaciju o štetnosti duvanskog dima, a ministarstvo finansija da poveća cenu cigareta i duvana. Što se tiče izgleda pakovanja, kod nas postoji samo obaveza da na paklici stoji upozoravajući tekst o štetnosti, i to je po Zakonu o duvanu iz 2005. koji je pod ingerencijom Ministarstva finansija. Krajnje je vreme da se donese novi – navodi Srmena.

Iz Ministarstva finansija pak poručuju da je u toku izrada Akcionog plana za primenu direktive Evropske komisije, kako u pogledu nadležnosti, tako i u pogledu rokova za implementaciju.

Svaki šesti tinejdžer je pušač!

AP PHOTO

Čak 40 odsto tinejdžera u Srbiji zapalilo je cigaretu bar jednom. Svaki šesti uzrasta od 13 do 15 godina već ima pušački staž. Istraživanje o upotrebi duvana među mladima, sprovedeno u 59 škola u Srbiji, pokazalo je da ima dece koja zapale cigaretu pre nego što pođu u prvi razred. Od 3.994 anketiranih, čak 17,8 odsto je prvu cigaretu zapalilo u sedmoj godini ili ranije, a među onima starim 12 i 13 godina, čak 30 odsto puše.

Tagovi: