10.03.2016.

16:31

Foto:

Vesti

MILJKO RISTIĆ ZABRINUT: Broj donora organa opada umesto da raste!

On je rekao da je u poslednjih šest meseci u Srbiji urađena samo jedna, dok je u poslednje dve i po godine uradjeno 16 transplantacija srca.

Prema njegovim rečima, transplantacije se rade kada porodica da pristanak da se od pacijenta koji je u stanju moždane smrti, uzmu organi.

- U poslednjih nekoliko meseci u Kliničkom centru Srbije imali smo nekoliko potencijalnih donora, ali su porodice bile kategorično protiv da se organi uzmu - objasnio je Ristić.

Kako je rekao, sa problemom manjka donora susreću se i druge zemlje, ali postoje i zemlje sa velikim brojem donora poput Holandije, Hrvatske i Španije.

U nekim zemljama, poput Belgije, ukoliko gradjanin nije zabranio uzimanje organa, donorstvo je automatsko, kazao je Ristić.

NOVI ZAKON O TRANSPLATACIJI IZAZVAO BURNE REAKCIJE: Donator postaješ čim se rodiš!

- U stanju moždane smrti poštuje se volja porodice ali, ako je nekom pacijentu život ugrožen, a donor postoji, zakon je na strani pacijenta kome treba pomoći - rekao je Ristić.

On je kazao da je u Srbiji potrebno angažovanje čitave zajednice kako bi se uticalo na svest gradjana da daju saglasnost za doniranje organa kada se neko njihov bližnji nalazi u stanju moždane smrti.

Ristić je rekao da je neophodna i bolja obučenost lekara koji vode računa o pacijentima koji su potencijalni donori, jer zbog njihove nedovoljne obučenosti i neodržavanja donora po propisanim standardima, jedan broj organa propada.

- U stanju moždane smrti stradaju svi organi i zato je neophodno da budu održavani po standardima. Plan Ministarstva zdravlja i mene lično je da organizujemo edukaciju lekara, kako ne bi izgubili nijednog donora zbog medicinskih propusta - objasnio je on.

Od jednog donora, podsetio je Ristić, može da se uzme 10 organa i produži život deset ljudi.

Trenutno, na transplantaciju srca čeka 50 gradjana Srbije.

Tagovi: