18.03.2016.

15:26

Foto:

Vesti

NACIONALNI DAN BROBE PROTIV RAKA DOJKE! 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću!

U okviru akcije građanima će biti podeljen edukativni materijal, a moćiće i da dobiju informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlle Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" - Kancelarija za skrining raka.

U obeležavanje nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključiće se i Skupština Srbije koja će biti osvetljena ružičastim svetlima.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti.

MESEC BORBE PROTIV KANCERA: Opasniji od raka je strah od raka!

U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke. 

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

Tagovi: