20.03.2016.

14:04

Foto:

Vesti

ISTORIČAR SRĐAN MILOŠEVIĆ: Nedić je bio kolaboracionista i ODGOVORAN NA ZLOČINE!




- Zločin holokausta je toliko strašan, da kada se vi nalazite na nekoj poziciji, a on je bio predsednik vlade, vi ste odgovorni da zaštitite građane - rekao je Milošević gostujući u emisiji "Novi dan" na N1 uz napomenu da Nedić to nije učinio i da je njegova odgovornost nesumnjiva.

Na to se, kako je dodao, nadovezuje odgovornost za likvidacije članova Narodnooslobodilačkog pokreta. 

- Kolaboracija je bila zločin, a ne otpor okupaciji i saradnji - istakao je on.

(FOTO) OPET KRENUO SRBIN NA SRBINA! Sukob nacionalista i komunista zbog rehabilitacije Milana Nedića!

Kao stručnjak za istorijski revizionizam, Milošević kaže da bi rehabilitovanjem Nedića, Srbija pokazala da pokušava da izbegne odgovornost i napravila bi "distancu od istinskog antifašizma, uverenja za koji se navodno zalaže." 

- Mi u zvaničnom prazničnom kalendaru nemamo nijedan datum antifašisticke borbe, osim 9. maja, što je međunarodni praznik - izjavio je Milošević i dodao da je konstrukcija o dva antifašistička pokreta dovela do toga da Srbija ne komemoriše nijedan, a to je po istoričaru, veliki problem identiteta društva.

KAKAV SPOJ! Praunuk Milana Nedića na izbornoj listi DSS - Dveri​

Kada su u pitanju odnosi u Drugom svetskom ratu, Milošević kaže da je preterivanje u glorifikovanju partizanskog pokreta način građenja kulture secanja i da je problem s četničkim pokretom nastao onog trenutka kada je postala aktuelna priča da je četnički pokret bio antifašistički, ali, kako je ocenio, boreći se protiv partizana četnici su postali kolaboracionisti, i samim tim ne mogu biti antifašisti.

Što se tiče procesa rehabilitacije, Milošević veruje da oni imaju nekoliko nivoa, a jedan od njih je pravni, i da je u smislu zakonskih rešenja, Srbija najdalje otišla sa zakonom o rehabilitaciji iz 2006, a koji je izmenjen 2011. godine. 

MONAHINJA IZ TROJERUČICE STALA U ODBRANU NEDIĆA: On me je spasao iz nemačkog logora smrti!​

- Zabrinut sam za sva društva istočne Evrope. U Hrvatskoj je situacija jako loša. Ne može da se povuče jednakost između četničkog i ustaškog pokreta, ali po karakteru zločina, koji su bili brutalni, mogu se izjednačiti - rekao je Milošević.

On je i objasnio da se rehabilitacije koje se dogode na sudovima doživljavaju kao revizija istorije.

- Nije strašno što će neki istoričari u budućnosti videti kako se država brukala na početku 20. veka, ali je problem kada se ta bruka prenosi na društvo. To stvara situaciju sa nesagledivim posledicama - rekao je Milošević sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

Tagovi: