29.03.2016.

19:55

Foto:

Vesti

PAMETAN IZBOR Ovo su srednje škole koje garantuju posao

U medicinskoj školi, prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, najtraženiji su smerovi farmaceutski tehničar, tehničar fizijatar i laborant.

- Ta zanimanja su tražena u Srbiji, ali i u inostranstvu. Medicinski tehničari su već godinama traženi u Nemačkoj, Austriji i Italiji gde je plata od 1.400 do 1.600 evra uz obezbeđen smeštaj - kaže Antić, i dodaje:

- Za dečake je interesantnije zanimanje tehničar vazduhoplovnog saobraćaja za bezbednost koje dobija nakon završetka Vazduhoplovne akademije. Imaju praksu na Aerodromu "Nikola Tesla", tu konkurišu za posao, a plata je od 80.000 do 100.000 dinara. To zanimanje je traženo i u arapskim zemljama.

Nemačka agencija za rad stalno traži kadar srednjeg obrazovanja.

Antić navodi da je, kada se gledaju ovi parametri, tražena i elektrotehnička škola, smerovi administrator mreže i tehničar računara, i podseća da u tim oblastima ne manjka posla.

U Ministarstvu prosvete navode da Savezna nemačka agencija za rad ima stalnu potražnju za kadrovima koji su završili srednje obrazovanje.

- Tražena zanimanja su medicinski tehničar, negovatelj, građevinski električar, elektromašinski tehničar - kaže Snežana Marković, pomoćnik ministra ozbrazovanja.

Tagovi: