26.04.2016.

16:01

Foto:

Vesti

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Zika virus stiže u Srbiju!

Sa početkom nove sezone komaraca u Evropi „mogućnost lokalnog prenošenja virusa u kombinaciji sa verovatnoćom seksualnog prenosa vodi ka znatnom povećanju broja osoba sa zika virusom i pratećim komplikacijama“, rekla je pomoćnica generalnog direktora SZO Mari Pol Kijeni na naučnoj konferenciji o virusu održanoj u Parizu.

- Sa porastom sezonskih temperatura u Evropi, dve vrste komarca za koje znamo da prenose virus počeće da kruže - sopštila je Kijenijeva i dodala da „komarci ne poznaju granice“.

ZIKA VIRUS SVE BLIŽI! U Makedoniji tromesečna beba ima sve simptome!

Dr Radmilo Petrović, naš najiskusniji epidemiolog, potvrdio je za „Alo!“ da je realna mogućnost da zika virus stigne u Srbiju.
- Trebalo bi već da se pripremimo kako bismo uspešno zaštitili stanovništvo. Bolest, za koju još nema leka, prenose dve vrste komaraca koji su tu oko Srbije - u Hrvatskoj, Grčkoj... Ti insekti ne znaju za granice i ako im bude pogodovala temperatura, oni će biti tu - upozorava taj stručnjak.

Prvi simptomi za
tri do sedam dana

Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol u očima i mišićima, glavobolju i povraćanje. Virus ne predstavlja veliku pretnju za zdravlje odraslih ljudi, ali zato ima užasne posledice na razvoj bebe, budući da virus prolazi kroz amniotičku tečnost do ploda. U 80 odsto slučajeva žena ne zna da je zaražena.

Prema njegovim rečima, posle ovih kiša trebalo bi srediti baruštine i sve plitke stajaće vode u kojima se oni razmnožavaju polažući jaja iz kojih se izležu larve.

- Ugroženi su svi ljudi u priobalju reka, jezera i močvara. Savet je da nadležni što pre krenu sa suzbijanjem komaraca, a ni stanovništvo ne bi trebalo da sedi skrštenih ruku. Neka prazni tanjiriće od saksija ispred kuća i na terasama, burad i druge posude gde se zadržava ustajala voda. Ko još nije, neka stavi mreže na vrata i prozore. Uz to, neka ne idu nezaštićeni u prirodu. Obavezne su duge nogavice i rukavi, ali i da se namažu sredstvima koja odbijaju komarce. Posebno važi za pecaroše, koji najviše mogu da stradaju - kaže on i dodaje da upozorenja SZO ozbiljno shvatimo jer je zika opasna bolest za koju nema leka.

Inače, oko 600 stručnjaka za bolesti iz 43 države sastalo se u francuskoj prestonici da bi razgovaralo o zabrinjavajućim, ali nedovoljnim podacima o virusu zika koji hara Latinskom Amerikom i koji preti celom svetu.

BELA KUĆA U STRAHU! Za borbu protiv zika virusa 589 miliona dolara!

Uprkos obimnim istraživanjima, o virusu zika se zna vrlo malo - koliko dugo se može zadržati u ljudskom telu, stepen opasnosti od seksualnog prenosa, lista bolesti koje virus izaziva, kao i koje vrste komaraca ga prenose.

Zika virus prenosi komarac Aedes aegypti, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina, ali najviše hara Južnom Amerikom. Prema dostupnim podacima, virus se prenosi i seksualnim putem, kao i transfuzijom.

 

Tagovi: