04.06.2016.

12:47

Foto:

Vesti

TABAKOVIĆ O PREPORUCI MMF: NBS neće dozvoliti ugrožavanje stabilnosti finansijskog sistema!

- U skladu s tim, NBS sprovodi i strategiju rukovođeno-fluktuirajućeg deviznog kursa, koja podrazumeva da se kurs dinara prema evru formira na osnovu ponude i tražnje za devizama na tržištu, pri čemu se interveniše kako bi se ublažile prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa - navodi Tabaković u intervjuu Tanjugu. 

Ona smatra da je NBS dokazala da je pri sprovođenju intervencija objektivna i nepristrasna, i da interveniše u slučaju potrebe - jednako na strani kupovine i na strani prodaje deviza.

Misija MMF-a je tokom poslednje posete, između ostalog, saopštila da "smatra da bi trebalo dozvoliti veću dnevnu fleksibilnost deviznog kursa, u meri u kojoj to ne bi ugrozilo targetiranje inflacije i finansijsku stabilnost".

TABAKOVIĆ: Inflacija u Srbiji u granicama cilja početkom 2017. godine!

- Ovakva izjava ukazuje da, polazeći od teorijskog modela čistog ciljanja inflacije, treba dozvoliti fluktuacije deviznog kursa, ali se ipak ograđuju nastavkom izjave koja mora biti uzeta u obzir, i koja pokazuje da su svesni značaja deviznog kursa za stabilnost finansijskog sistema u celini - ocenjuje Tabaković.

Prema njenim rečima, visoka "evroizovanost" domaće ekonomije, gde je više od 70 odsto i kredita i depozita vezano za stranu valutu, poziva na posebnu opreznost prilikom razmatranja kretanja na deviznom tržištu.

- Na to upućuje i još uvek nedovoljno visoka likvidnost deviznog tržišta, a time i visok uticaj ''psiholoških faktora''. Iskustvo iz prethodnog perioda, kada su dnevne oscilacije bile značajnije, a kurs ''puštan'' pokazalo je da je, kada se stvari ''otrgnu kontroli'' potrebno mnogo veće trošenje deviznih rezervi da bi se situacija smirila - predočava Tabaković.

TABAKOVIĆ: Kamate više nego prepolovljene!

Rezervu za eventualne jače pritiske ka slabljenju dinara, kako dodaje, NBS stvara u periodima aprecijacijskih trendova, ne dozvoljavajući pri tome da prekomerno jačanje dinara ugrozi ostvarenje inflacionog cilja i dalji privredni rast.

Smirivanjem tenzija na deviznom tržištu, otvoren je prostor za relaksaciju monetarne politike i smanjenje stopa na dinarske kredite, omogućeno jeftinije zaduživanje države, stvoren ambijent za sprovođenje fiskalne konsolidacije i umanjena devizna premija rizika koja je ugrađivana u cene proizvoda i usluga, i time je inflacija svedena na niske i stabilne nivoe, navodi sagovornica Tanjuga.

Kako kaže, postavlja se pitanje da li je značajno slabljenje dinara ispravan kanal podizanja trenutno niže inflacije, u situaciji kada su osnovni razlozi za nisku inflaciju neki drugi faktori - još uvek slaba agregatna tražnja, pad cena primarnih proizvoda,naročito nafte na svetskim tržištima, znatno jači dezinflatorni, čak i deflatorni pritisci iz međunarodnog okruženja.

- Da li kroz trajno viši nivo kursa i posledično uvećanje izloženosti banaka problematičnim potraživanjima treba apsorbovati dezinflatorne pritiske sa kojima se suočava ceo svet, ili bi ta cena bila previsoka? Odgovor na ovo pitanje je jasan, i zato NBS neće dozvoliti ugrožavanje stabilnosti finansijskog sistema - poručuje Tabaković.

Tagovi: