12.07.2016.

00:10

Foto:

Vesti

NENAD LJUBIŠIĆ SUP "DR RUDOLF ARČIBALD RAJS": Hajka i napadi na komunalnu policiju moraju da prestanu!

- Takvo ponašanje građana ničemu ne vodi, jer se ne može zakon uzimati u svoje ruke i ako postoje eventualni propusti u radu komunalnih policajaca, postoje nadležne službe i institucije koje imaju ovlašćenje da ista ispitaju i utvrde činjenično stanje.

Oni mogu da preduzmu adekvatne i propisane mere protiv komunalnih policajaca ukoliko se utvrdi da su prekoračili svoja ovlašćenja ili pak učinili neko krivično delo - rekao je večeras za Informer Nenad Ljubišić, predsednik tog strukovnog udruženja.

On ističe da je opet evidentan trend sve učestalijih napada, kako na policijske službenike, tako i na komunalne policajce. Udruženje , na čijem je čelu, navodi da su i ranije isticali da, shodno članu 112. stav. 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije, komunalni policajci imaju status službenog lica, a na osnovu Zakona o komunalnoj policiji, obavljaju delatnost i primenjuju ovlašćenja propisana tim članom KZ RS.

- I dalje ostajemo pri stavu da u cilju minimimiziranja napada na službena lica Republike Srbije, a posebno policijskih službenika i komunalnih policajaca, jedna od neophodnih mera je i to da nadležni sudovi i tužilažtva imaju rigorozniji stav i kaznenu politiku prema krivičnim delima napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti – kaže Ljubišić.

Public

SUP „ Dr Rudolf Arčibald Rajs“ posebno navodi da je veoma bitno da lokalne samouprave na čijoj teritoriji komunalnu delatnost obavljaju komunalni policajci urede jasno, nedvosmisleno i starteški komunalno-policijske i druge poslove čijim obavljanjem se obezbeđuje izvršavanje nadležnosti grada u oblastima, odnosno pitanja komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara i obezbeđenje zaštite i održavanje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata, kao i obezbeđenje nesmetanog obavljanja zakonom određenih poslova iz nadležnosti grada.

- Na taj način bi se, ponavljamo, omogućilo žiteljima gradova da zakonito i profitabilno obavljaju razne preduzetničke poslove i delatnosti ostalih pravnih lica i izbeglo bi se opšte nezadovoljstvo građana i doživljavanje represivnog sistema bilo policijskih službenika ili komunalnih policajaca kao tiranija – ističe Ljubišić.

Udruženje, na čijem je čelu, precizira da se prvenstveno misli na uređenje propisa iz oblasti rada ugostiteljskih objekata, posebno u kontekstu uslova za dobijanje dozvole za rad, ispunjenje potrebnih standarda samog ugostiteljskog objekta, adekvatno uređenje parking prostora sa dovoljnim kapacitetom parking mesta kako za sve učesnike u saobraćaju, tako i za posebne kategorije korisnika, kao što su osobe sa invaliditetom.

- Iz svih navedenih razloga, Strukovno udruženje policije apeluje i na lokalne samouprave, sudove i tužilaštva da zauzmu određen stav i reše sve učestalije negativne pojave napada na službena lica, jer su ona kako smo nebrojeno puta navodili, reprezent države – zaključuje Ljubišić.

Tagovi: