12.08.2016.

11:06

Foto:

Vesti

POSLEDICA NEVREMENA U Požegi šteta 46 miliona dinara!

- Šteta na poljoprivrednim kulturama je 21 milion dinara, na ekonomskim objektima 11, a na stambenim zgradama 14 miliona dinara - precizirao je Marić.

On je dodao da je procena šteta u ostalim opštinama zapadne Srbije, koje je pogodilo nevreme, još uvek u toku, da su opštinski štabovi na vreme obavešteni o nevremenu, ali da se nije mogao sprečiti nastanak štete, jer je priroda jača.

Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i u tome uspevamo. Situacija na terenu sada je stabilna, ljudi na terenu se bave procenom štete i koliko lokalne samouprave mogu da pomognu u saniranju, a ukoliko ne mogu postoji vladino telo koje se time bavio - rekao je Marić.

GROM GA UČINIO BOGATIM: Stogodišnji hrast krio basnoslovno bogatstvo!

Kako kaže prevencija je uslov svega, i u Srbiji na tome treba najviše raditi. Podseća da je nabavka protivgradnih raketa prešla u nadležnost RHMZ, da je i dalje hronični problem nedostatak para, ali i da se protiv prirode ne može te i kada postoji maksimum raketa, 70 odsto je zaštita nikada nije 100 odsto.

- Teško je prirodu pobediti, to ne uspeva ni velikim silama kao što su Amerika i Rusija. Možete da se trudite da delujete preventivno -naglasio je Marić, koji je na tv "Pink" predstavio Priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama u kome se nalaze uputstva namenjena građanima kako da se sačuvaju od požara, poplave, zemljotresa, terorizma.

- Već pet godina pokušavamo da se izmeni plan i program i da deca u osnovnim školama u okviru predmeta ''Svet oko nas'' da uče kako da se sačuvaju u vanrednim situacijama. Tu se počinje sa stvaranjem bezbednosne kulture - zaključio je Marić.

(VIDEO) NEVREME U ZAPADNOJ SRBIJI! Jaka kiša, olujni vetar i grad pričinili veliku štetu!

Tagovi: