10.09.2016.

21:25

Foto:

Vesti

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da bi odmah vratio đačke uniforme u osnovne i srednje škole! Šarčević u izjavi za Informer objašnjava da je to njegova lična inicijativa, a da bi se ona sprovela u praksi, potrebna mu je podrška nastavnika i roditelja.

ŽESTOKA KONKURENCIJA: Samo vukovci mogu da racunaju na sigurno mesto u domu!

Ideju ministra podržavaju i u Nacionalnom prosvetnom savetu, a sa njom su saglasni i brojni direktori škola, kao i nastavnici i psiholozi.

Važan je izgled

Novi ministar prosvete Mladen Šarčević, inače osnivač privatne Osnovne škole "Ruđer Bošković", gde svi učenici već nose uniforme, smatra da bi školske "kecelje" svakako doprinele da se u školama uvede red.

- Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju - istakao je ministar Šarčević za Informer.

Aleksa Stanković

Sa ministrom prosvete slaže se i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) prof. dr Aleksandar Lipkovski. On kaže da bi rado podržao svaku inicijativu o vraćanju đačkih uniformi u škole.

- Jako je važno da se postigne saglasnost kako bi te uniforme izgledale - da li tako da za sve đake budu iste ili da svaka škola ima svoju. Ako bi stigla ozbiljna inicijativa o vraćanju đačkih kecelja u škole, o njoj bi se razgovaralo i na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta - ističe Lipkovski.

Public

Da su školske uniforme odlično rešenje za Informer potvrđuje i Radivoje Miljić, direktor beogradske OŠ "Aleksa Šantić", koju pohađa oko 1.300 đaka. Ova škola je još pre pet godina vratila tradiciju nošenja školskih uniformi.

- Pokazalo se da smo uradili pravu stvar kada smo doneli odluku da naši đaci počnu da nose školske kecelje! Mi smo tu priču "izgurali" jer sam tada imao apsolutnu podršku kolektiva i roditelja. Đačke uniforme kupuje škola, učenici ih zadužuju i na kraju školske godine, oprane i opeglane, vraćaju - navodi Radivoje Miljić i dodaje da je Ministarstvo prosvete pre nekoliko godina dalo "pomirljivo" rešenje - škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti.

Tanjug

Školski psiholog u beogradskoj OŠ "Lazar Savetić" Branka Tišma kaže za Informer da bi đaci trebalo da nose školske kecelje i da se u ovoj školi o tome ozbiljno razmišlja.

Antić: Učenice obučene kao starlete

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić kaže za Informer da nam škole liče na rijaliti programe jer se učenice oblače kao starlete, a učenici kao kriminalci.
- Učenice u školu dolaze obučene kao starlete, u kratkim suknjama, sa dubokim dekolteima, golih stomaka, a učenici imitiraju žestoke momke sa beogradskog asfalta. Smatram da bi trebalo da devojke u školama nose školske kecelje, a mladići pamučne majice sa amblemom škole. Uvođenju školske uniforme trebalo bi da prethodi donošenje pravilnika o ponašanju i oblačenju u svakoj školi. Pa ko prekrši pravilnik da snosi sankcije - ističe Antić.

RODITELJI MOGU DA ODAHNU: Nema gašenja škola u novoj školskoj godini!

- To bi trebalo da bude udobna, radna varijanta, u kojoj bi se đaci osećali komotno dok bi obavljali svoje školske aktivnosti. U našoj školi smo sproveli anketu na ovu temu i većina nastavnika i roditelja su bili za školske uniforme. Međutim, naši đaci ih još ne nose jer roditelji nisu uspeli da se dogovore oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju. Jedni bi da to bude takozvana koledž varijanta, a drugi su za pamučne majice sa amblemom škole - objašnjava Branka Tišma.

Kao na vašaru

Ni učenici nemaju ništa protiv da uniformisani dolaze u škole jer, kako kažu, i to je bolje rešenje nego da u klupama sede u skupoj i neukusnoj garderobi.

- Pojedini učenici u školu dolaze oskudno odeveni ili u firmiranim stvarima, kojima nikako nije mesto u školskim klupama. Sve je to veoma neukusno i iritantno za druge đake. Zato bi bilo dobro da svi nosimo uniforme i da bar dok smo u školi budemo isti. Mama mi je pričala da do kraja osamdesetih godina gotovo da nije bilo škole u Srbiji u kojoj đačke uniforme nisu bile obavezne i da to nikome od učenika nije smetalo - rekla nam je učenica jedne beogradske gimnazije, koja je zamolila da joj ne objavljujemo ime.
 

print

 

Tagovi: