14.09.2016.

18:47

Foto:

Vesti

CRNE BROJKE! NA PUTEVIMA POGINULO 179 LJUDI - Svaki peti nije imao vezan pojas!

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu. Ali zabrinjavajuće je što svega devet odsto putnika na zadnjem sedištu koristi pojas, napominju u Upravi.

Kazne i za dečja sedišta

U saobraćajnom komitetu kažu za Informer da će u akciji vezivanja pojaseva vozači plaćati kaznu i ako im dete ne bude vezano ili stavljeno u sedište!
- Odlučili smo i da roditelji čija deca sede sama na sedištima i koja nisu adekvatno zaštićena u vožnji takođe plate kaznu od 5.000 dinara. Deca visine do 135 centimetara moraju da sede u dečjim sedištima, dok ona preko te visine moraju biti vezana sigurnosnim pojasom - naglašava Okanović.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović upozorava sve učesnike saobraćaja da sigurnosne pojaseve vezuju prvenstveno zbog sopstvene bezbednosti, a ne samo da bi izbegli kaznu od 5.000 dinara.

- U saradnji sa saobraćajnom policijom i Agencijom za bezbednost saobraćaja svakodnevno se sprovode mnogo oštrije kontrole vozača. Pošto su vozači relativno navikli da se vezuju, kao i njihovi suvozači, ovom akcijom smo hteli da naglasimo koliko je važno i vezivanje putnika koji sede na zadnjem sedištu, posebno dece - ističe Okanović.

Prema njegovim rečima, pravilno korišćenje pojasa smanjuje rizik od stradanja ili povređivanja za čak 60 odsto!

- U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređene su 7.772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem sedištu, a na zadnjem 45 odsto, što znači da svaki pet nastradali u saobraćajnim nesrećama nije imao vezan pojas - dodaje naš sagovornik.

Tagovi: