08.10.2016.

22:24

Foto:

Vesti

OTKRIVAMO, U SRBIJU STIŽE 20.000 KINEZA! Tura 'Putevima Valtera' će privući hiljade turista sa Dalekog istoka!

Srbija zbog Velimira Bate Živojinovića i filma "Valter brani Sarajevo" postaje velika turistička atrakcija za Kineze!

Tura "Putevima Valtera", koju organizujemo sa kolegama iz RS i BiH, biće predstavljena u novembru na sajmu u Šangaju
Rasim Ljajić,
ministar turizma

Naše Ministarstvo turizma, u saradnji sa kolegama iz RS i BiH, organizuje turu "Putevima Valtera", posvećenu čuvenom filmu, koja bi godišnje mogla da privuče najmanje 20.000 turista iz najmnogoljudnije zemlje sveta.

Šestodnevni aranžman koštaće 560 evra, a obuhvata obilazak Beograda, Oplenca, Zlatibora, Drvengrada na Mećavniku, Višegrada i Sarajeva.

Turisti će moći da posvete destinacije direktno ili indirektno povezane sa filmom "Valter brani Sarajevo", a moći će da vide i još neke atrakcije Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Sjajna ideja

Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je za Informer da će Srbija novu turu "Putevima Valtera" predstaviti početkom novembra na sajmu u Šangaju, nakon čega će početi prodaja aranžmana kineskim turistima.

Batina unuka: Neka dođu i u dedinu Koraćicu

Peđa Milosavljević

Turistička tura "Putevima Valtera" oduševila je i Dinu Živojinović, unuku Bate Živojinovića, koja je za Informer predložila da Kinezi obiđu i Koraćicu, rodno mesto popularnog glumca.
- Naša porodica je počastvovana što Bata još uvek živi kroz uspomene. Bilo bi lepo uključiti Crveni krst, deo Beograda gde je deda odrastao, i naravno Koraćicu, gde se rodio. Srpska sela nisu dovoljno eksponirana turistima, a kriju najlepše tajne naše zemlje - rekla nam je Živojinovićeva.

 

 

 

- Ova tura je jedna izuzetno dobra i velika stvar za naš turizam. Ona će usloviti dolazak većeg broja turista u Srbiju, posebno iz Kine, ali i dodatno poboljšanje odnosa sa našim susedima. Turu "Putevima Valtera", Srbija će u Kini predstaviti već početkom novembra na velikom sajmu u Šangaju - jasan je Ljajić.

Public

Mirjana Ljubinković, direktorka agencije "Glob Metropoliten turs", koja će raditi ovu turu, tvrdi za Informer da Valter u Srbiju može da dovede više od 20.000 kineskih turista.

Videće i Kuću cveća

Tura "Putevima Valtera" kreće iz Beograda, gde će turisti obići centar prestonice, ali i Narodni muzej i Kuću cveća. Sledeća stanica će im biti Topola i Oplenac, zatim Zlatibor i Kusturičin Drvengrad na Mećavniku, a onda i Višegrad. Četvrtog dana putovanja kineski turisti će stići u Sarajevo, gde će ostati jedan dan do ponovnog povratka u Beograd.

- Već godinama radimo sa turistima iz Kine i ovo je samo kruna svega toga. Mislimo da će tura "Putevima Valtera" biti izuzetno popularna u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu jer oni zaista obožavaju Batu Živojinovića i film "Valter brani Sarajevo". Sada će za 560 evra, a cena je bez avionske karte, imati mogućnost da posete sva ona mesta kroz koje je prošao Bata, ali i Vladimir Perić Valter kao istorijska ličnost. Stoga mislimo da može da nam dođe i više od 20.000 kineskih turista, što mnogo znači za Srbiju. Potrudili smo se da plan i program ove ture napravimo izuzetno profesionalno, sa najboljim vodičima - objašnjava Ljubinkovićeva i otkriva da će prve ture kineskih turista u Srbiju doći već krajem godine.

Sa njom je saglasna i direktorka turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja smatra da će ova tura mnogo značiti i za turizam i za privredu naše zemlje.

Sprema se i "Novakova tura"?

Posle ture "Putevi Valtera", Srbija bi na kineskom tržištu u skorijoj budućnosti mogla da predstavi i turu Novaka Đokovića.
- U Kini su najpopularniji Srbi Bata Živojinović i Novak Đoković. Ako nam ova tura sa Batom uspe, vrlo brzo bismo mogli da napravimo i neku "Đoković turu". Sigurna sam da bi i to u Kini imalo velikog odziva - rekla nam je Ljubinkovićeva.

- Odlučili smo da se na kineskom tržištu predstavimo zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i da iznesemo jednu lepu ideju koja bi nam mogla doneti veći broj turista. Svesni smo da Kinezi zaista obožavaju Batu Živojinovića i da će rado doći na ovakvu turu. Ovo će mnogo značiti za naš turizam, ali i za celokupnu privredu - tvrdi Labovićeva.

Razvoj sela

Željko Bjeljač iz Udruženja turizmologa Srbije tvrdi da će ova tura u značajnoj meri pomoći razvoju krajeva kroz koje prolazi.

- Ideja da se u isto vreme iskoriste prirodne lepote Srbije i popularnost koju u Kini ima legendarni Bata Živojinović je sjajna. Mislim da ovo neće uticati samo na poboljšanje turizma već i na razvitak infrastrukture i ugostiteljstva u gradovima i mestima kroz koje ide tura. Siguran sam da će tamo da "nikne" veliki broj novih hotela i restorana, kao i da će se obnoviti putevi - optimističan je Bjeljač.

Tagovi: