11.10.2016.

17:29

Foto:

Vesti

DRŽAVNI SEKRETAR UPOZORAVA: Cena struje će rasti, građani o tome na vreme moraju da misle!

- Činjenica je da veliki broj građana zbog cene električne energije još uvek koristi električnu energiju i za grejanje - naveo je on na skupu Kako ćemo se grejati tokom predstojeće sezone.

Naveo je da će u narednim godinama cena struje morati da se povećava i da dostigne ekonomsku cenu.

- Kada građani razmišljaju o energetici ne treba da gledaju samo aktuelni trenutak već je poželjno razmišljati unapred i u tom smislu daljinski sistemi imaju svoje mesto - rekao je on.

Rekao je da dugoročno gledano socijalna politika ne može da se vodi preko energetike, jer to urušava energetski sistem, i dodao da za socijalnu zaštitu postoji Uredba o zaštićenom kupcu i da i lokalne samouprave imaju mehanizme za podršku.

Direktor sektora za energetsko ekonomsko planiranje u EPS-u Miladin Basarić izneo je podatke kojima je potkrepio navode da se građani dosta oslanjaju na EPS za grejanje.

OPET PO DŽEPU! U Srbiji od sutra skuplja struja za 3,8 odsto!

Smanjenje temperature u hladnim mesecima za jedan stepen dovodi do povećanja potrošnje energije za 1,5 do 2,5 odsto, a razlika je bila i veća ovog oktobra kada je temperatura niža od proseka za ovu godinu. 

- U ovim prelaznim periodima kada grejna sezona počne ranije kao ove godine, desilo se da početkom godine krene grejanje, i taj prvi udar preuzima EPS sa svojim kapacitetima, tako da mi za ovih sedam dana imamo oko 3 gigavatčasova po stepenu (Celzijusa) veću potrošnju nego inače - naveo je on, precizirajući da je smanjenje od 6,5 stepeni dovelo do povećanja potrošnje za 20,5 odsto.

Direktor sektora za tehničke poslove proizvodnje eneergije u EPS-u Dejan Ostojić rekao je izneo je podatke o spremnosti kapaciteta pred ovu zimsku sezonu.

Tagovi: