11.10.2016.

18:22

Foto:

Vesti

RADNICI SA INVALIDITETOM ZAPOČELI ŠTRAJK GLAĐU! Zaposleni fabrike Zastava INPRO nezadovoljni zbog neisplaćenih zarada!

Kako je rečeno novinarima, štrajkuju invalidi rada druge i treće kategorije, od kojih većina ima više od 30 godina staža.

Radnici su nezadovoljni jer su u avgustu, umesto cele plate, primili 11.000 dinara iako je kako su naveli, država uplatila preduzeću 75 odsto njihovih zarada.

Oni zahtevaju smenu i krivičnu odgovornost direktora Branka Veljovića, koga optužuju za "sumnjivu" prodaju 20 odsto imovine Zastave INPRO francuskom partneru "Trigano prikolice" kao i za zloupotrebe u isplatama, kroz uplate stimulacija na sopstveni račun svakog meseca.

Obraćajući se novinarima, Veljović je rekao da radnicima nije isplaćena zarada za avgust pošto je račun preduzeća u blokadi već 64 dana za iznos od oko 25 miliona dinara.

On je naveo da je u cilju sprečavanja stečaja preduzeća, predložen plan reorganizacije koji predvidja da od ukupno 132 zaposlena, njih 30 bude proglašeno tehnološkim viškom.

- Imali smo dva socijalna programa, ali za radnike nijedan nije bio prihvatljiv jer imaju Protokol koji je potpisan za vreme Mladjana Dinkića i koga su verifikovale naredne Vlade Srbije. Po tom Protokolu, garantovane su im subvencije od 75 odsto i invalidnina i oni smatraju da su time zaštićeni iako se ne sprovodi već tri i po godine - kazao je Veljović.

Štrajkače su danas posetili predstavnik Agencije za mirno rešavanje sporova i predstavnici sindikata "Nezavisnost" koji su od nadležnih institucija zatražili da postupe po ranije podnetim krivičnim prijavama radnika protiv direktora kao i da ispitaju privatizaciju dela Zastave INPRO.

Radnike koji su započeli štrajk gladju, Zastava INPRO preuzela je 2011. godine nakon što je italijanski Fijat ušao u Fabriku automobila Zastava.

Tagovi: