28.10.2016.

19:59

Foto:

Vesti

PATRIJARH NA SAJMU KNJIGA PORUČIO: Jedina tragedija ako Srbi zaborave Kosovo!

Tanjug

Na promociji monografije "Zadužbine Kosova i Metohije - istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda" na Sajmu knjiga, patrijarh je rekao da nije čudno što se Srbija danas bori da sačuva svoje Kosovo i Metohiju, jer je Srbija bez Kosova i Metohije kao čovek bez duše i srca i bez Kosova ne može da postoji.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je početak Srbije i njen krajnji domet duhovnih vrednosti.

Govoreći o monografiji, patrijarh je rekao da se u njoj nalazi sve ono što treba da znamo o Kosovu i Metohiji i šta znače Kosovo i Metohija juče, danas i sutra.


Navodeći da je monografija pravi dokument o Kosovu i Metoiji, patrijarh je izrazio nadu da će ona biti značajna i za one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji.

- Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti - poručio je patrijarh.

On je rekao da je monografija kapitalno delo i da je Kosovo i Metohija kolevka naše istorije, kulture i duhovnosti, te da se sve što Srbija danas ima i čime moze da se ponosi začelo i razvijalo na Kosovu i Metohiji.

MARKO ĐURIĆ OTVORENO: Srpska politička elita malo zna o borbi za Kosovo i Metolhiju

Navodeći da su na Kosovu nase najveće svetinje, patrijarh je rekao da se sve na Kosovu i Metohiji razvijalo pod okriljem naše crkve koja je znala da pokrene i ceni duhovne vrednosti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da će objavljivanje ove knjige doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda.

- Srbija i srpski narod nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju - rekao je Ðurić, navodeći da monografija svedoči čije je Kosovo i Metohija, koje je opisano kao zemlja nastala na srpskoj državnosti, istoriji i kulturi.

Ðurić je rekao da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje ove knjige, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja jer poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost.

Tagovi: