02.11.2016.

10:16

Foto:

Vesti

LONČAR: Do kraja godine rešenje za problem dugova domova zdravlja!

- Mi rešavamo taj problem, ali moram da podsetim da su domovi zdravlja u nadležnosti lokalnih samouprava - rekao je Lončar nakon obilaska Centra za gama nož.

On je dodao da su napravljeni timovi u kojima su predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, finansija, privrede i zdravlja, te da do Nove godine problem mora biti reše.

Kako kaže, domovi zdravlja i apoteke kojima su blokirani računi dobili su da popune upitnike zašto su se našli u takvoj situaciji.

- Dugovanja će morati da izmire lokalne samouprave, jer su oni birali direktore tih ustanova, kao i nadzorni i upravni odbor. Trebalo je da ih kontrolišu, da ne dođe do dugovanja - naglasio je Lončar.

On je pojasnio da su Fond i Ministarstvo davali novac za funkcionisanje tih zdravstvenih ustanova, ali da novac nije trošen namenski, te će zbog lokalne samouprave morati da reprogramiraju dug.

- Mislim da će apoteke ići u jedan vid partnerstva sa profesionalnim menadžmentom. Dug neće preći u javni dug, jer koju bismo mi poruku poslali ostalim zdravstvenim ustanovama?- rekao je Lončar.

On je dodao da ni Nemačka ne bi mogla da plati takav "javašluk", već bi propala.
 

Tagovi: