25.11.2016.

13:27

Foto:

Vesti

PAUNOVIĆ U POSETI SIGURNOJ KUĆI: Važno je da društvo osuđuje nasilnika, a ne žrtvu!

 

Paunović je podsetila da su u 2015. godini Centri za socijalni rad evidentirali oko 19.000 slučajeva nasilja u porodici i partnerskog nasilja, od čega se 45% odnosi na nasilje nad odraslim osobama, 35% nad decom, 12% nad starijima i 8% nad mladima. 

- Za krivično delo nasilje u porodici osuđeno je oko 1.778 osoba u 2015. godini, a od početka 2016. godine u Srbiji je evidentirano oko 5.000 krivičnih dela nasilja u porodici, od čega su samo 6% žene - istakla je Paunović. 

Tokom posete Paunović je ukazala na značaj usvajanja zakona o sprečavanju nasilja u porodici ističući da je primena ovog zakona predviđena od juna sledeće godine. 

- Zakonom je omogućeno privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kažnjavanja i prilaska žrtvi nasilja. Zakon stvara osnovu za koordinaciju i delotvorno postupanje nadležnih organa i predviđa sankcije službenih lica u slučaju nepostupanja - ocenila je Paunović.

Kako navodi Paunović, važno je nastaviti sa radom na promeni svesti javnosti i razvijanju atmosfere u društvu koja osuđuje nasilnika, a ne žrtvu. Slanjem jasnih poruka da nasilje nije privatna stvar i da se ono ne toleriše, pokušavamo da podstaknemo reakciju celog društva. 

Paunović je pozvala sve da prijavljuju nasilnike, jer život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je obaveza svih nas. 

Tagovi: