25.11.2016.

20:05

Foto:

Vesti

KREZAVA NACIJA! PORAŽAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE BATUTA: Čak 700.000 Srba nema nijedan zub!

Više od 700.000 Srba nema u vilici nijedan jedini zub, a svaki drugi stanovnik naše zemlje nema naviku da ih pere, pokazalo je poražavajuće istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"i Stomatološkog fakulteta.

Stomatolozi upozoravaju da naša nacija ima katastrofalnu oralnu higijenu i da to može da bude pogubno po zdravlje jer kvarni zubi mogu da prouzrokuju bolesti srca, mozga, pluća, žlezda, kao i niz infekcija.

Krezuba nacija

Oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji "Eurodent" Mladen Mandić ističe za Informer da Srbija već decenijama ima problem sa lošom higijenom zuba, a da se kao najveća posledica javlja sve veća krezubost građana.

Saveti za zdrave zube:

* redovno pranje (tri puta dnevno)
* redovni stomatološki pregledi
* kvalitetna četkica za zube
* manje slatkiša

- Oralna higijena kod nas je zaista na zaprepašćujuće niskom nivou i zbog toga se javljaju kvarni zubi, neprijatni zadah, bolest vilice, gangrena zuba, upaljene desni... Samo polovina ljudi pere redovno zube i to dovoljno govori o našim navikama. Međutim, najveći problem je to što svaki deseti stanovnik Srbije nema nijedan zub! To je više od 700.000 hiljada ljudi, što zvuči neverovatno. A tek svaki 12. Srbin ima sve zube, dok 70% nema barem dva zuba. Glavni uzročnik svega toga jeste loša higijena zuba, neredovni odlazak kod stomatologa, ali i to što su četkice i paste za zube većini naših građana skupe - objašnjava Mandić.

Prema njegovim rečima, neophodni su preventivni zubni pregledi i edukacija dece od malih nogu.

 

- Zubi se moraju prati tri puta dnevno po najmanje dva minuta. Jako je bitno i da svoju decu, čim im niknu prvi zubi, navikavate na četkicu i pastu za zube. Uz to je neophodno da se već od vrtića mališani edukuju, da postoje tribine i reklame koje će podići građanima svest koliko je zdravlje zuba važno - ističe naš sagovornik.

Doktor Aleksa Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu kaže da na redovne preglede dolazi samo 15 odsto ljudi, a najveći problem je nedostatak novca za stomatološke usluge.

Brojke

10%
Srba nema nijedan zub
50%
ne pere redovno zube
8,5%
ima sve zube u vilici
70%
nema bar dva zuba
15%
ide na redovne kontrole

- Srbi imaju naviku da čekaju poslednji voz da dođu kod zubara i to obično kada zub bude potpuno kvaran i kada počne nesnosno da ih boli. Tada je i intervencija skuplja. Na našem fakultetu deca do 18 godina mogu potpuno besplatno da koriste sve stomatološke usluge, studenti do 26 godina mogu da koriste naše usluge uz uput, kao i stariji pacijenti sa osnovnim oboljenjem, ili karcinomom, trudnice i porodilje - naglašava dr Marković.

Loše po zdravlje

Da neredovna oralna higijena i zapuštanje zuba može dovesti i do velikih zdravstvenih problema upozorava i specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

- Infekcija zuba nastaje u korenu, tu se razmnožavaju bakterije, a poseban problem nastaje kada zub prokrvari. Ta krv mnogo lakše dospeva do ostalih organa u našem telu i može da ih inficira. Tu pre svega mislim na srce. Takođe, kvarni zubi mogu uticati i na oboljenje centralnog nervnog sistema, gde može doći do upale moždanice. Bakterije koje postoje u džepovima oko zuba mogu da dospeju i do disajnih organa i ugroze rad endokrinog sistema - ističe dr Dimitrijević.

Tagovi: