26.11.2016.

13:05

Foto:

Vesti

(VIDEO) OBRADOVIĆ PORUČILA: NULTA TOLERANCIJA, Srbija želi da isključi nasilje nad ženama!

 

Obradović je u razgovoru sa građanima Beograda, u okviru akcije "Isključi nasilje", navela da je zakonski okvir za borbu protiv nasilja u porodici "snažniji nego ikad", ali da je sada potrebna i efikasna primena i sprovođenje zakona, koordinacija svih insitutucija, ali i izgradnja "nulte tolerancije na nasilje" u celom društvu.

Ona je navela da bi bilo neozbiljno očekivati da nasilja bude zaustavljeno dan nakon usvajanja zakona, navodeći da će zato u narednih šest meseci nadležni u policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad biti edukovani u Pravosudnoj i Kriminalističkoj akademiji, kako bi bili pripremljeni za što efikasniju primenu zakona i kako bi se izbegle zloupotrebe.

Objasnila je da zakon predviđa da policija udalji nasilnika iz doma na 48 sati, obavesti sud i javnog tužioca, te da od njih može da zatraži da nasilnik bude zadržan u pritvoru još 30 dana kako bi se prikupili podaci za početak sudskog procesa.

- Vrlo je važno da se uspostavi pravilna koordinacija, da se ubrza rad državnih ustanova, jer je to do sada bila tačka spoticanja, žrtve su ostajale sa strane, izgubile se između institucija, a to sada menjamo - rekla je Obradović, koja je i poslanica Skupštine Srbije.

Posebno je istakla značaj organizacija civilnog društva.

- Nulta tolerancija, to je ono čemu stremimo, Srbija želi da isključi nasilje - rekla je Obradović, navodeći da su za to potrebne godine, ali da se od tog cilja neće odsutati.

Navodeći da zakon predviđa mere i protiv građana koji nisu prijavili nasilje u porodici, iako su znali da se dešava, Obradović je rekla da se često dešava da građani kontaktiraju policiju zbog preglasne muzike, ali da ostanu nemi na činjenicu da se u stanu pored njih dešava nasilje.

GOSTOVANJE MARIJE OBRADOVIĆ NA TV PINK SA TEMOM SPREČAVANJA NASILJA NAD ŽENAMA:

Tagovi: