26.11.2016.

22:06

Foto:

Vesti

OPASNO! Ptičiji grip preti severu Vojvodine!

Virus je zabeležen na najmanje deset kilometara od granice, a pod nadzorom su i Severnobački i Zapadnobački okrug. 

Za sada nije izolovan na drugim mestima, ali veterinari upozoravaju da može doći i do epidemije, jer se direktno prenosi sa živine na čoveka.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdilo je da područje oko granice sa Mađarskom proglasilo ugroženim od zarazne bolesti avijarna influence ili ptičjeg gripa.

Ptičji grip je sličan običnom, ali je opasniji jer veoma brzo mutira
Miroslav Stojšić,
bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije

- Pored ove teritorije na granici, i područje Severnobačkog i Zapadnobačkog upravnog okruga proglasili smo zonom nadzora. Zato smo radi prevencija i kontrole bolesti preduzeli sve potrebne mere, među kojima je popis gazdinstava na kojima se drži i uzgaja živina, postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazima i izlazima gazdinstava i mnoge druge mere - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Oni ističu da je obavezno i hitno prijavljivanje veterinarskom inspektoru svakog slučaja povećanja uginuća živine, kao i pada produktivnosti i nosivosti.

Bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić upozorava za Informer da je ptičji virus izuzetno opasan i da se može direktno preneti sa ptice na čoveka.

- To je virus sličan sezonskom gripu, ali je najopasniji kada mutira. Tada vrlo brzo dolazi do zaraze među ljudima i proglašenju epidemije! Virus dolazi do ptica koje iz raznih krajeva donose ovaj virus i prenose ga na našu živinu. Živina izbacuje pljuvačku i kija, pa je dovoljno da gazda domaćinstava ili farmer hrani guske, patke, piliće ili kokoške i da tim kontaktom dođe do zaraze. Zbog nastale situacije treba pooštriti uvoz živine i vršiti rigoroznu kontrolu farma i uzgajivačnica - kaže Stojšić.
 

Tagovi: