02.12.2016.

18:44

Foto:

Vesti

PAUNOVIĆ: Gradimo pravedniji svet za osobe sa invaliditetom!

Paunović podseća da se ove godine obeležava deset godina od usvajanja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, i da je Srbija kao jedna od 166 država ratifikovala ovu Konvenciju 2009. godine. Srbija je ove godine Komitetu za prava osoba sa invaliditetom predstavila prvi izveštaj od ratifikacije Konvenncije o pravima osoba sa invaliditetom, nakon čega je Komitet državi uputio 32 preporuke koje se odnose na unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Komitet UN za prava OSI pored dva Opšta komentara koji se odnose na pitanje pristupačnosti i jednakosti pred zakonom, u avgustu mesecu usvojio dva nova opšta komentara, o ženama i devojčicama sa inaliditetom i o pravu na inkluzivno obrazovanje. 

Rad sa profesionalcima koji su odgovorni za pristup pravima i uslugama je podjednako važan kao i rad sa širom zajednicom u cilju prevencije diskriminacije, i da će se u narednom periodu na ovim pitanjima intenzivno raditi.

Činjenica da neko ima invaliditet, ne sme biti dominantni razlog za oduzimanje poslovne sposobnosti. U 2015. godini strateljska zaštita je primenjena na  12.493 osoba. Od tog broja 93% korisnika je potpuno lišeno poslovne sposobnosti, dok je 7% delimično lišeno poslovne sposobnosti, precizirala je Paunović. 

Žene sa invaliditetom, kojih ima više od 400.000 u Srbiji  su u još osetljivijem položaju i u povećanom riziku od višestruke diskriminacije. Nižeg su stepena obrazovanja od žena bez invaliditeta ili muškaraca sa invaliditetom, manje se vrednuje njihov rad i imaju manje plaćene profesionalne pozicije.

One češće ostaju van braka, kasnije se udaju i često se razvode, češće su žrtve nasilja u porodici, dok se u praksi dešavalo da se starateljsvo nad decom čak i ovim slučajevima pre dodeli muškarcu koji je vršio nasilje nego ženi sa invaliditetom. Ta praksa će biti promenjena, a Vlada će nastaviti radi na njihovom ekonomskom osnaživanju i razvijanju usluga podrške.

Tagovi: