04.01.2017.

12:39

Foto:

Vesti

(FOTO) SVI SE SEĆAMO SIVOG DOMA! Vaspitno popravni dom u Kruševcu gradi crkvu i još štošta!

Upravnik VP Doma Ivan Mijalilović kaže  da se najveći deo investicija sprovodi učešćem sopstvenih sredstava, a 2016. godine imali su i dve veće donacije, jednu Minsitarstva pravde od 50 hiljada evra, a drugu od Ambasade Japana u vrednosti od 60 hiljada evra.

- S obirom da smo sve kapacitete renovirali, krećemo sa izgradnjom magacin skog prostora koji je igoreo u požaru. Ove godine krećemo i sa izgradnjom  verskog objekta, crkve Svetih filimona. Gradnja će početi odmah posle zime, prvih dana proleća, kako bi jubilej 11. juna dočekali u poodmakloj fazi izgradnje crkve - kaže nam Ivan Mijailović .  

Radojica Barjaktarević

Na planu socijalizacije štićenika učinjeno je dosta, a išlo se i korak dalje, tako je fudbalska ekipa  VP Doma u vrhu tabele u ligi u kojoj se takmiči, a dramska  sek cija je upriličila više humanitarnih predstava.

Ustanova je osnovana 11.06.1947. godine kada su i pristigli prvi maloletnici. Zgrada u kojoj je smešten upravni deo izgrađena je neposredno pred rat kao Kazneni zavod. Bila je opasana visokim zidom, sa malim dvorištem za šetnju. Veći broj prostorija bio je bez vodovoda i kanalizacije. Prvi maloletnici bili su upućeni iz kazneno-popravnih domova, a osim njih u ustanovi su bili smešteni i maloletnici kojima nije bila izrečena vaspitna mera ili kazna, već su zbog delinkventnog ponašanja prihvatani sa ulica većih gradova Srbije, Crne Gore i drugih krajeva tadašnje države.

Radojica Barjaktarević

Tokom prethodne četiri godine renovirani su unutrašnjost upravne zgrade, trpezarija, kuhinja, fiskulturna sala, magacin, bina u amfiteatru, zgrada prijemnog odeljenja,  uredjena je sala za posete, zamenjen krov i obnovljena fasada na školi.

Ova ustanova tretira maloletne izvršioce krivičnih dela sa navršenih 14 godina života (zakonski minimum krivične odgovoraosti), a vaspitna mera se može realizovati do navršene 23 godine života (zakonski maksimum).

Radojica Barjaktarević

Ustanova raspolaže sa kapacitetom za prijem i smeštaj oko 400 maloletnika. U ustanovi boravi  oko 200 štićenika, a  povremeno ovde se angažuje i jedan  broj osudjenih lica , koji se  radno angažuju na režijskim, uglavnom poljoprivrednim  poslovima., koji su prošireni za preko 500 posto, pa ustanova ima svoju ekonomiju.

Radojica Barjaktarević

 

Tagovi: