17.01.2017.

09:40

Foto:

Vesti

SVAKE GODINE SVE VIŠE PLIVAČA! Nadmetanje za časni bogojavljenski krst na zaleđenim rekama!

Na Moravi, kraj Bele Vode, selu gde se viteško nadmetanje za časni bogojavljenski krst organizuje šesnaesti put, svake godine sve je više plivača: prošle godine  plivalo je sto dvadeset šestoro Kruševljana i Trsteničana. Ove godine,  hladno vreme i novi sneg izazivaju plivače da se dobro podgreju  i da ih na zaledjenim  rekama bude još više.

Osvećene krstove od kruševačke Lazarice do odredišta nosiće maratonci, medju kojima će  višekilometarsku maršrutu pretrčati  maratonac u trčanju -pukovnik Svetislav Pavlović. Osmi put.

Radojica Barjaktarević

Tradicija je da se iz centra sela do Morave dolazi u litiji. Posle lomljenja pogače prijateljstva čelnih ljudi Kruševca i Trstenika i vodoosvećenja, plivače će blagosiljati episkop kruševački David.

Staza kojom će ići plivači i skela  ukrašavaju se badnjacima koji su posle Božića sakupljeni u Kruševcu .

Liturgija u crkvama u Beloj vodi i Stopanji,  kao u crkvi Lazarici u Kruševcu i Pokrovu presvete Bogodrodice  u Šavranu počinje u ranim jutarnjim satima. Uz duhovno zabavni program start plivača na rekama biće u podne, a pola sata kasnije  je proglašenje pobednika ,trpeza čljubavi i svečani ručak.

Na tradicionalnoj manifestaciji u Šavranu na Rasini pojaviće se članovi Udruženja ,,  Plameni vitezovi ,,iz Beograda  i Streličarskog kluba ,, Carska strela,, iz Kruševca. Osim u Beloj Vodi i Šavranu, u Rasinskom okrugu na Bogojavljenje plivaće se i u Varvarinu i Trsteniku.

Radojica Barjaktarević

 

Tagovi: