02.03.2017.

21:19

Foto:

Vesti

DOBRE VESTI! KOMPLETIRA SE KORIDOR 11! Od novembra autoputem od Obrenovca do Čačka za sat vremena!

Srbija će od novembra izgradnjom deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig na Koridoru 11 dobiti moderan autoput Obrenovac-Čačak dug 102 kilometra! A kada 2019. bude završena i deonica Surčin-Obrenovac, čija je gradnja počela juče, od Beograda do Čačka stizaće se za samo sat vremena! 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Bariču otvarajući radove na gradnji 17,6 km dugoj deonici Surčin-Obrenovac da će povezivanje Beograda i Čačka modernim autoputem biti od ogromnog značaja za celu Srbiju.

Informer

Srpski san

U planu nove investicije

Premijer Vučić je naveo da će, kada bude gotov put od Obrenovca do Čačka, Srbija imati nove investicije.
- Uskoro u Obrenovcu otvaramo kinesku fabriku "Meita", koja će praviti delove za automobile. A doći će i mnogi drugi ulagači iz Kine, čim bude uspostavljena direktna avio-linija od Beograda do Pekinga. Očekujem da će desetine hiljada kineskih turista nagrnuti u Srbiju, a među njima i značajan broj kineskih privrednika - istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da se početkom gradnje deonice Surčin-Obrenovac i završetkom deonica Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig praktično kompletira izgradnja dela Koridora 11 od Beograda do Čačka, što je bio san svih u Srbiji.

- U toku ove godine biće završen kompletan auto-put od Obrenovca do Čačka, što će mnogo značiti za Obrenovac, Stubline, Ub, Slovac, Lajkovac, ali i za Mionicu, Nepričavu, Valjevo, Milanovac i Čačak. Značiće to i za celu Srbiju. Ceo projekat izgradnje deonice Surčin - Obrenovac vredan je 208 miliona evra, a samo most preko Save i Kolubare, dug 1,7 kilometara, košta 103 miliona evra, dakle skoro polovinu cele sume- naglasio je Vučić i posebno se zahvalio prijateljima iz Kine, čije firme grade deonice na Koridoru 11:

- Mi nemamo tako pouzdane prijatelje kao što je Kina. Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć izgraditi autoput u roku i da ćemo 2019. spojiti Koridore 10 i 11 - dodao je Vučić.

Kinezi grade i prema Crnoj Gori?

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se ambasadoru Kine u Srbiji Li Manćangu zato što je njegova zemlja zainteresovana da gradi i deo Koridora 11 od Čačka prema Crnoj Gori.
- Ukoliko ste vi izrazili želju da gradite prema Crnoj Gori, to je za nas skupo i teško... - poručio je Vučić obraćajući se Manćangu, i nastavio:
- To jeste od vitalnog interesa za građane Srbije, ali moraćete više da nam pomognete, da imamo lakše pregovore ubuduće. Taj put je zbog terena dosta skup i košta 1,6 milijardi evra. O tome bi trebalo razgovarati i sa Crnom Gorom, a od Kine očekujem da spusti cenu i olakša pregovore.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da će se po završetku celokupnog autoputa 2019. od Beograda do Čačka stizati za manje od sat vremena.

Nadam se da ćemo uz pomoć prijatelja iz Kine izgraditi autoput u roku i da ćemo 2019. spojiti Koridore 10 i 11
Aleksandar Vučić, premijer Srbije

- Nijedan deo autoputa koji se gradi nije jednostavan. Kada završimo deonicu od Surčina do Obrenovca, od Beograda do Čačka će se putovati malo manje od sat vremena. Do Nove godine ćemo spojiti i Obrenovac sa Preljinom izgradnjom preostale dve deonice na toj trasi koje radimo sa Kinezima - ističe ministarka Mihajlović.

Ona tvrdi i da će od ovog posla domaće kompanije zaraditi više od 100 miliona evra.

- Ovaj projekat se razlikuje od svih koje su radile prethodne vlade. Mi smo pripremali, proveravali i dok nismo kompletno sve sredili nismo počeli da radimo. Uz to, srpskim kompanijama poveren je deo posla vredan više od 100 miliona evra i mi za to imamo dovoljno radnika- objasnila je Mihajlovićeva.

Od Beograda tri uključenja

Beograđani će, po završetku Koridora 11, kada krenu prema Čačku imati tri mogućnosti da se uključe na novi moderan autoput. Za stanovnike Novog Beograda planirana je izgradnja posebnog kraka od Ledina do Surčina, odakle se nastavlja autoputem ka Čačku. Stanovnici starog dela Beograda najlakše će se uključiti na autoput preko novog obrenovačkog puta, koji će kod Obrenovca petljom biti spojen sa Koridorom 11. Postojaće i treće, zaobilazno uključenje, autoputem Beograd - Zagreb, pa skretanjem na petlji kod Surčina.

Korisno i bezbedno

Da je izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca od velikog značaja za Srbiju smatra profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji kaže da je svaki novi kilometar auto-puta dragocen za građane.

- Grad koji nije povezan auto-putem je slepo crevo i ne može da se razvija. Ova deonica je jako važna jer povezuje Beograd i Čačak. Kada bude izgrađena, troškovi vozača će biti daleko manji jer će uštedeti gorivo i neće habati svoje automobile. Bezbednost će biti mnogo bolja i ljudi neće više ginuti na "običnim" putevima, a manje će se zagađivati i okolina - objašnjava Vujanić.

 

Informer

 

 

 

 

 

 

Tagovi: