08.03.2017.

21:47

Foto:

Vesti

MINISTAR ŠARČEVIĆ: Spona nauke i privrede biće jača i bolja!

On je, na panelu "Obrazovanje i naučna politika uhvati korak", poručio i da će spona nauke i privrede biti jača i bolja, kao i da je jedan od prioriteta upravo finasnsiranje nauke.

- Završavamo popis istraživača i krećemo u novi ciklus - rekao je Šarčević.

Ministar je konstatovao da je Srbija imala čudne godine završetka 20. veka, uz rat i snakcije, razorenu privredu, prodaju preduzeća, čudnu tranziciju, koja dugo traje Dodao je, takođe, da od novca u budžetu resornog ministarstva, 95 odsto odlazi na plate, a da minimalno ostaje za ulaganje u razvoj, što je dugogodišnja praksa.

- Sada smo u periodu kada se neko setio da Srbija treba da se industrijalizije, mi smo sada na nekakvom novom pocetku. A moj posao je da nađem dobre timove i eksperte da pokrenemo sva polja obazovanja, predškolsko, osnovno, srednje - rekao je Šarčević.

- Svaki dan ja moram 10 žalbi da progutam, i to onih najgorih, jer je neko našao način da nešto smuva i zaobiđe. Jedan direktor škole je dva puta po šest meseci išao na Maltu da konobariše, ostavio faksimil, to niko ne zna, pokrije ga školski odbor i milina božija - rekao je Šarčević.

Kako je rekao, dešava se da se i direktorima škola sa lošim rezultatima obnavlja mandat, a namerea nadležnih je da se to promeni.

- Moja uloga je da potpišem svima pare, što i moj pomoćnik može. Ja nemam potrebne ingerencije, one su na mnogim drugim telima, umesto tamo gde treba - rekao je Šarčević.

 

Tagovi: