10.03.2017.

12:17

Foto:

Vesti

VULIN O DECI BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Kada izađu iz doma, mladima najvažnije da nađu posao!

- U sistemu socijalne zaštite trenutno se nalazi 6.183 dece uzrasta do 18 godina, njih 777 je u domovima, dok su ostali smešteni u različitim oblicima porodičnog smeštaja - rekao je Vulin na konferencija ''Mladi u Srbiji i napuštanje zaštite - investicija za budućnost''''.

On kaže da je prošle godine sistem socijalne zaštite napustilo je 472 dece uzrasta do 18 godina i više od 800 dece uzrasta od 18 do 26 godina.

- Sva ova deca ostavljena bez zaštite države, bez porodica ne bi mogla sama da se snađu, da nastave stabilan, siguran život na koji navikli kroz sistem socijane zaštite - naglasio je Vulin.

Kako bi se tim mladima pomoglo, Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo za rad po prvi put su prepoznali decu bez roditejskog staranja uzrasta do 30 godina kao posebnu kategoriju, te poslodavci dobijaju posebne subvencije pri njihovom zapošljavanju.

Ministarstvo je, kako kaže, sa humanitarnom organizacijom "Budi svoj" počelo da radi bazu podataka sa decom iz sistema socijalne zaštite.

 - Tu bazu podataka stavljamo na raspolaganje poslodavcima da zaposle decu iz našeg sistema i da pomognu još jednom - rekao je Vulin.

On je dodao da život prema ovoj deci nije bio dobar, nije bio fer i da se društvo mora pobrinuti da se nepravda ispravi.

- Mi moramo da se pobrinemo da njihov talenat, vrednoća budu nagrađeni i da pomognemo još jedan korak da bi i oni jednog dana zasnovali svoju lporodicu, da bi bili uspešni članovi društva kao što su voljeni članovi društva - zaključio je Vulin.

 

Tagovi: