21.03.2017.

13:01

Foto:

Vesti

BRNABIĆ: Nemački GIZ podržava reformu javne uprave u Srbiji!

Sporazum su potpisali ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel i liderka projekta Aleksandra Hilbig .

Brnabić je novinarima posle potpisivanja rekla da će taj projekat omogućiti punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

- To je reformski zakon i on je vrlo važan za građane Srbije - rekla je Brnabić i dodala da država treba da bude servis građana.

Ona je pozvala zaposlene u državnoj upravi na šalterima da primene taj zakon, jer je njihova obaveza da sami nabavljaju dokumenta koja su potrebna građanima.

Brnabić je najavila i edukciju državnih službenika o tom zakonu i primeni softevera koji će od juna povezivati šest institucija koje imaju 80 odsto baza podataka građana.

- Veliki posao je i harmonizacija ostalih zakona sa Zakonom o opštem upravnom postupku - rekla je ona, dodajući da će to značiti pravu reformu državne uprave.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da je ovaj projekat važan za građane Srbije, ali i za put Srbije ka Evropskoj uniji, koji Nemačka podržava.

- Ovo je bitan projekat za jačanje javne uprave - rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima, Nemačka je od 2000. godine Srbiju podržala sa oko 1,6 milijarde evra razvojne pomoći.
 

Tagovi: