22.03.2017.

18:11

Foto:

Vesti

DUALNO OBRAZOVANJE! Poljoprivredne škole i njihovi učenici važan resurs Srbije!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da u poljoprivrednim školama postoje elementi nacionalnog modela dualnog obrazovanja.

- Ova škola spada u vrh najboljih škola u Srbiji i dobro je vođena od direktora i nastavničkog osoblja koji su jako visoko ocenjeni, radi se o jednoj uzornoj ustanovi koja zavređuje svaku pažnju - rekao je Šarčević. 

On je rekao da će s obzirom na ulaganja i znanje upravo učenici poljoprivrednih škola dati veliki doprinos razvoju zemlje i da je cilj pre svega da deca dobiju brže posao i da se privreda razvija. 

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da nema potencijala za razvoj bez edukacije. 

- Ove godine prvi put imamo posebnu liniju za mlade poljoprivredne prozivođače gde ćemo 75 odsto od projekata davati grant za one koje žele da uđu u poljoprivrednu proizvodnju, prednost će imati oni koji imaju poljoprivredno obrazovanje bilo da je srednje, više ili fakultet jer je ideja da spajamo znanje i resurse - rekao je Nedimović.

On je rekao da u ovom kraju postoji velika zainteresovanost lokalnih privrednih subjekata koji traže učenike srednjih škola jer oni mogu da postanu budući zaposleni i istako da oni koji sami žele da se bave poljoprivrednom delatnošću treba da imaju na raspolaganju pomoć na nivou države.

- Mi imamo prednost prirodnih resursa koje moramo da unapredimo znanjem, jer je činjenica da se za ovih 20 godina malo radilo na povezivanju obrazovanja i privrede - rekao je Nedimović. 

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević je rekao da se Pokrajinska vlada u potpunosti uključila u veliki projekat Vlade Republike Srbije koji je posvećen poboljšanju uslova obrazovanja u celoj zemlji, i to ulaganjem u školske i u obrazovne objekte.

- Ulaganje u obrazovanje i znanje je najproduktivnije ulaganje i jedino ono garantuje prosperitet i bolju budućnost zemlje - rekao je Milićević.

Direktor škole Milan Pupovac rekao je da je zamisao novog kabineta da se proizvodnjom genetski kvalitetnog materijala podigne kvalitativni sastav svinjarske proizvodnje na terenu Srema, a i šire. 

- Na ovaj način ćemo podići nivo svesti o značaju proizvodnje kvalitetnih grla i preko naših učenika pomoći poljoprivrednim proizvođačima da budu što konkurentniji i uspešniji na tržištu - rekao je Pupovac. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izgrađeni su kabinet za veterinu i mešaona stočne hrane sa ostavama za smeštaj zrnaste hrane, kao i prateći objekti učionice, sanitarni čvorovi, ostave, kancelarije i veterinarske ambulante.

Tagovi: