12.04.2017.

15:52

Foto:

Vesti

ŠARČEVIĆ: Predlog Zakona o dualnom obrazovanju usklađen sa sindikatima!

On je, prilikom posete Tehničkoj školi u Odžacima, istakao da je saradnja te škole i fabrike automobilske opreme "Magna" dokaz da je urodilo plodom ono što ministarstvo čini od jeseni.

- Ideja o zajedničkom radu na planu upisa u srednje škole dala je rezultate - rekao je ministar Šarčević.

Savetnica za dualno obrazovanje u ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić naglasila je da će od jeseni u Tehničkoj školi u saradnji sa "Magnom" biti uveden obrazovni profil Modni krojač, a reč je o profilu koji je izmenjen kako bi bolje odgovorio potrebama tržišta rada.

Direktor Magne Miro Vidošević je naglasio da je ta kompanija spremna da i novčano, sa 5.000 dinara mesečno, stipendira učenike koji će od septembra praktične veštine sticati u njihovim proizvodnim pogonima. 

- Naš plan je da u Odžacima ostanemo mnogo godina i da razvijamo poslovanje. Trenutno zapošljavamo 1.150 radnika, ali da bi proširili proizvodnju trebaće nam kontinuiran priliv stručnog kadra - rekao je Vidošević.

Dualno obrazovanje bilo je i tema sastanaka u Vršcu i posete Srednjoj stručnoj školi "4 jul". 

Na sastanku sa predstvanicima kompanija koje se bave drumskim transportom i špedicijom predstavljena je namera škole i kompanija da od naredne školske godine u dualni sistem obrazovanja uđe obrazovni profil Vozač motornih vozila.

Komapnije Jurošević MD i Šarčević DOO spremne su da svoje kapacitete stave na raspolaganje učenicima i već su poslale Izjavu o nameri kompanije Ministarstvu.

Direktorka škole Anica Gračanin istakla je pozitivno iskustvo kada jer reč o obrazovanom profilu Mesar koji je uveden u saradnji sa kompanijom Merkator, a koja je pokazala interesovanje da proširi saradnju i na finansijski deo od naredne školske godine. 

Namera lokalne samouprave je da se vrati nekadašnja industrijska snaga opštine i mislim da smo na dobrom putu, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i dodao da je za ostavrenje tog cilja obrazovanje neophodna karika.
 

Tagovi: