15.04.2017.

17:35

Foto:

Vesti

EVO ZAŠTO JE JUGOSLAVIJA UZELA MiG-29 A NE AMERIČKI F16: Mnogo je bolji, a uveliko je bila u toku izrada domaćeg lovca!


Bilbija je govorio na promociji knjige "Mig-29 - naša priča" autora Danka Borojevića, Dragog Ivića i Željka Ubovića održana je u Kulturnom Centru Čukarica.

On je objasnio na koji način je sredinom osamdesetih godina taj lovački avion uveden kao dodatak postojećem vojnom naoružanju.

- Imamo veliku tradiciju sa tim MiG-om još od 1961. godine, kada je prvi i došao u Jugoslaviju. Od tada smo se uvek naoružavali tehnikom te vrste, a generacije pilota koje su letele na MiG-u 21 su upravo na nju i naviknute - objasnio je Bilbija.
 
Međutim, razlog odabira baš tog aviona ne može se posmatrati samo u odnosu na njegovu funkcionalnu i tehničku sličnost sa MiG-om 21, dodao je on:

- Mogao je to da bude i neki drugi avion, i Miraž 2000 i F-16, ali MiG-29 je bolji od njih - jasan je general. 

On podseća da je SFRJ tada tražila čist lovački avion, jer je imala razrešenu lovačko-bombardersku varijantu preko G-4 i Orla. 

Tanjug

- Nama tada nije bio opcija višenamenski avion. Bilo je potrebno da se pokrije jedan period od trenutka gde iz naoružanja izlaze resursi MiG-a 21 bis, do trenutka kada u naoružanje treba da uđe Novi avion (NA), koji je bio duboko u projektu tih godina. Do tada je nedostatak lovačkih aviona trebalo da pokrije MiG-29 - ističe Bilbija.
 
Podsetimo, Borojević, Ivić i Ubović su prethodne godine objavili su knjigu "Vazduhoplovne snage bivših republika SFRJ 1992-2015". Kako i sami kažu knjiga "MiG-29 - naša priča" svojevrstan je nastavak njihovog dela "MiG-21 legenda Hladnog rata" objavljenog 2015. godine.

Tagovi: