18.04.2017.

03:43

Foto:

Vesti

(VIDEO) "ZAROBLJENA" DECA STIGLA U SRBIJU: Avioni Er Pink, vratili kući sa Kipra 13 članova KUD "Izvor"!

Dva aviona su sletela na aerodrom "Nikola Tesla" oko 2.50 posle ponoći, potvrđeno je sa aerodroma.

Mališani se nisu uplašili, bili su sa vođom puta i nekoliko roditelja. Žao im je što nisu mogli da učestvuju na takmičenju.

- Nismo prosto mogli da pređemo tu granicu i tu smo bili, spavali smo u kafiću - kaže Antonina Pavlićević.

Vođa puta sa suprugom i najstarijom devojčicom iz grupe ostali su da čekaju let u sredu, jer nije bilo dovoljno mesta u avionima.

- Sada nas je pratila moja mama koja je išla sa nama i majka jedne devojčice i jednog dečaka - priča Milica Spasovski.

Majka Jasna Kostić nije htela da komentariše nastalu situaciju.

- Išla sam u pratnji kao roditelj... nismo mogli da odemo gde smo krenuli. Neću mnogo da komentarišem, to je stvar njihove politike u šta nećemo mi da se mešamo - rekla je Jasna.

- Paradoksalno je da su to isto pismo imali i preostalih 19 zemalja učesnica koje su tamo došle. Tako da je to jednostavno priča koja ne pije vodu - ističe jedan od roditelja Vlada Đorđević.

Problem je nastao kada deci iz Kulturno-umetničkog društva"Izvor" carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

- Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo- izjavio je ranije Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije. 

POMOĆ STIŽE! Avioni Er Pinka iz Beograda odleteli po "zarobljenu" decu na Kipru!

Tošić navodi da je KUD "Izvor" trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija). 

- U Larnaku smo krenuli u nedelju oko ponoći i sleteli smo oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu- objasnio je Tošić. 

U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova decu su vratila u Srbiju dva aviona "Er Pinka". 

ODALOVIĆ: Deca bi danas trebalo da se vrate u Srbiju!

Tagovi: