13.05.2017.

16:33

Foto:

Vesti

BORBA PROTIV MELANOMA! Broj obolelih iz godine u godinu raste, zbog toga je potrebno efikasnije lečenje!

Iste akcije planirane su da se održe i u Beogradu 18. maja, u Nišu 20. maja i u Novom Sadu 27. maja, saopšteno je iz Udruženja.

Tim povodom predsednik Udruženja Savo Pilipović naveo je podatak da je broj pacijenata obolelih od melanoma svake godine u značajnom porastu.

- Zbog toga je neophodno da obolelima bude dostupan veći broj terapija koji će im omogućiti efikasnije i bolje lečenje - rekao je Pilipović.

Kako je saopšteno, Pilipović smatra da je zahvaljujući revoluciji u lečenju melanoma do koje je došlo u prethodnih nekoliko godina i razvoju inovativnih terapija, period preživljavanja pacijenata značajno povećan, te da je samo pitanje dana kada će metastatski melanom postati hronična bolest. 

On je naglasio da su u Srbiji trenutno dostupne dve vrste lekova koje značajno produžavaju život obolelima, ali da ta dva leka na žalost nisu dovoljna i da je duga borba pred Udruženjem za dostpnost većeg broja terapija.

Pilipović je ukazao i na veliki značaj prevencije od melanoma uz poseban apel na sportske klubove kao i na sve građane da se maksimalno zaštite od peteranog izlaganja suncu.

Tagovi: