31.05.2017.

16:35

Foto:

Vesti

DA LEKOVI BIDU SVIMA DOSTUPNI! U Srbiji više od 7.000 obolelih od multiple skleroze!

- Terapiju za lečenje multiple skleroze dobija samo mali broj obolelih, tek svaki deseti oboleli u Srbiji. Naše društvo želi da ukaže na razliku u stanju među obolelima koji su na terapiji i onih koji, nažalost, nisu. Cilj obeležavanja Svetskog dana multiple skleroze je podizanje svesti javnosti o samoj bolesti, kao i poteškoćama i izazovima u dijagnostici i lečenju - rekla je predsednica društva multiple skleroze (MS) Jasmina Brajković.

Navodeći da je MS teško neurološko oboljenje koje najčešće pogađa mlade ljude, između dvadesete i četrdesete godine života i najčešći je uzrok invaliditeta kod ove populacije, Brajković ističe da je rana dijagnoza i pravovremeno uvođenje terapije od presudnog su značaja za obolele.

Multipla skleroza je hronična, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, koja se najčesće javlja u između 20. i 40. godine, ali može početi i kasnije, kao i u detinjstvu. 

Žene od ove bolesti obolevaju skoro dvaput češće od muškaraca, a iako bolest može biti praćena poremećajima, to ne mora nužno da poremeti društvene veze i aktivnosti, te osobe koje primaju terapiju mogu da nastave sa kvalitetnim životom.








 

Tagovi: