29.06.2017.

17:36

Foto:

Vesti

(FOTO) VODIČ INFORMERA, KAKO DA SE OSVEŽITE TOKOM PAKLENIH VRUĆINA: Porodici za dan u akva parku treba bar 50 evra!

Prosečna četvoročlana porodica u Srbiji mora da izdvoji najmanje 50 evra ako želi da se osveži i provede u nekom "akva-parku" tokom paklenih letnjih dana!

Aranđelovac

* odrasli 1.000
* deca 600
* sendvič 250
* kafa 130
* sok 165

Istraživanje Informera pokazalo je da za ulaz u neki od ovih zabavnih objekata treba dati oko 3.000 dinara, koliko koštaju dve karte za odrasle i dve za decu, a još najmanje toliko treba izdvojiti za hranu i gorivo.

To znači da bez 6.000 dinara ne bi valjalo da planirate ovu vrstu zabave.

A ukoliko dolazite na ceo vikend, trošak je još veći jer noćenje košta najmanje 600 dinara po osobi.

Navala gostiju

Akva-parkovi su otvoreni od 10 do 19 časova tokom cele nedelje do početka septembra, ali i duže ukoliko su visoke temperature.

Cene ulaznica drastično se razlikuju od jednog do drugog akva-parka i kreću se od 400 do čak 1.200 dinara za odraslu osobu.

Tanjug

Dečja karta varira od 250 do 800 dinara. Većina akva-parkova ne dozvoljava unos jela i pića, pa se posetioci mahom hrane u restoranima i prodavnicama u sklopu bazena.

Jagodina

* odrasli 500
* deca 300
* sendvič 150
* kafa 100
* sok 120

Negde se i ležaljke dodatno naplaćuju po ceni od 100 do 200 dinara.

Uprkos tome, "akva parkovi" su prepuni tokom leta, naročito preko vikenda, a ubedljivo najposećeniji je onaj u Jagodini, koji tokom sezone mesečno poseti oko 200.000 ljudi.

- Imamo sedam bazena, tobogane ukupne dužine oko 700 metara i pet restorana za 1.200 gostiju, kao i 1.000 ležaljki i suncobrana. Sve veći broj posetilaca dolazi na produženi vikend, a odsedaju u privatnom smeštaju, koji dnevno plaćaju 600 dinara po osobi - navodi direktor jagodinskog akva-parka Zoran Gligorijević.

Tanjug

Među beogradskim kupalištima sve popularniji je "Holivudlend", koji je izgrađen u naselju Ledine. Gostima nudi akva-park otvorenog i zatvorenog tipa, koji svakoga dana radi od 10 do 22 sata.

Sokobanja

* odrasli 400
* deca 300
* sendvič 180
* kafa 100
* sok 140

- Pored vodene zabave u deset bazena, kupačima nudimo i korišćenje spa i velnes centra, masaže, teretanu i veliki bazen na krovu hotela. Cena ulaznice za odrasle je 800 dinara, a za najmlađe 600 dinara za ceo dan - kažu u ovom akva-parku.

Prosečan standard

Turizmolog Željko Bjeljač kaže za Informer da je u Srbiji otvoreno previše akva-parkova, a da mnogi ne mogu tako da se nazovu jer nisu ni blizu svetskih standarda.

Tanjug

- Neki objekti imaju jedan tobogan i dva bazena, a nazivaju sebe akva-parkovima. Zato tamo gotovo isključivo dolaze domaći turisti, dok su stranci zainteresovani za druge turističke atrakcije Srbije. Iako stoji činjenica da su akva-parkovi veoma posećeni i predstavljaju atrakciju, smatram da je bolje da se novac ulaže u prirodne lepote naše zemlje - navodi Bjeljač.

Pakao: Za vikend biće čak 42 stepena

Rashlađenje pored bazena ili reke dobro će nam doći narednih dana, jer se očekuju tropske temperature! U pojedinim delovima zemlje za vikend biće čak 42 stepena, upozoravaju meteorolozi!
Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije najavljuju paklenu subotu, a meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će vreli talas najviše pogoditi jugoistočni deo zemlje.
- Danas će biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 stepeni. Duvaće jak i vreo jugozapadni vetar, povremeno sa olujnim udarima. U petak i subotu biće pakleno, tada će temperatura dostići neverovatna 42 stepena. U petak uveče naoblačiće se na severozapadu zemlje, pa je tamo moguće kakvo-takvo kratko osveženje - kaže Todorović, napominjući da će u petak i subotu UV zračenje biti veoma visoko i opasno po zdravlje.
- Indeks UV zračenja u ta dva dana biće čak 11, što je najviši stepen na skali. Zbog toga svima savetujem da koriste zaštitne kreme, naočare za sunce i šešire, i da izbegavaju boravak na suncu između 10 i 17 časova, kada je zračenje najjače - rekao je Todorović, dodajući da nas od nedelje očekuje pad temperature u proseku za 10 do 15 stepeni.

Tagovi: