02.07.2017.

08:39

Foto:

Vesti

DA LI JE OVO MOGUĆE? Na deponijama u Srbiji svake godine "sahranimo" 50 MILIONA EVRA?!

Kako pišu Večernje novosti, ono što je sasvim sigurno je da u smeću leži veliki ekonomski potencijal koji Srbija nedovoljno koristi.

Kristija Cvijanov, predsednik Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, napominje da nemar i nedostatak finansijskih ulaganja u sistem upravljanja otpadom onemogućavaju da se on iskoristi kao resurs.

- Da bi se ovakvo stanje promenilo, država mora da napravi radikalni zaokret u politici prema životnoj sredini. Formiranje posebnog ministarstva ekologije u novoj vladi trebalo bi da bude bar početak tog procesa - istakla je Cvijanov.

Prema njenim rečima, komunalna preduzeća su se pokazala kao najslabija karika u sistemu sakupljanja otpada.

- Loše finansijsko stanje, zastarela i neadekvatna transportna sredstva, česte promene rukovodstva, nedostatak radnika na terenu i nedovoljna motivisanost da se razvija sistem, dovele su do situacije da je primat u sakupljanju sektora preuzeo privatni sektor i neformalni sakupljači koji su u otpadu našli jedini izvor zarade - kaže Cvijanov.

Ona smatra da se problem neformalnih sakupljača ne može rešiti silom, već da rešenje mora biti sveobuhvatno i zadovoljiti sve zainteresovane strane, za šta je potreban dijalog, prenose "Novosti".

Tagovi: