03.07.2017.

16:47

Foto:

Vesti

STRAŠNO! Nevreme u Pirotu uništilo ratarske kulture!

Zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović rekao je da je nevreme sinoć u tri navrata zahvatilo područje grada i mnoga sela, a grad koji je padao bio je veličine oraha.

- Od udara groma izgoreo je pomoćni objekat u selu Berilovac. U selu Činiglavci na oko 200 hektara od 30 do 80 odsto su stradale zasejane kulture - rekao je Panajotović za Betu.

On je kazao da je nevreme nahvatilo područje grada i sela ka Dimitrovgradu - Berilovac, Izvor, Poljska Ržana i da su na nekim kućama polomljeni prozori i šoferšajbne na automobilima.

Panajotović je najavio da će stručne službe u toku dana obići ugrožena područja i pomoći oko procene štete.

On je apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve.

Panajotović je kazao da je sinoć delovala protivgradna zaštita sa četiri rakete i da lokalna samouprava želi da kupi još raketa.

- U Ministarstvu finansija nam je rečeno da kršimo zakon o budžetu i da ne možemo da kupimo potrebne rakete - istakao je Panajotović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Izvora Miroljub Tošić je rekao da su meštani danas obilazili svoje zasade koji su potpuno uništeni.

- Uništeni su kukuruz i pšenica deset dana pred žetvu kao i ječam. Šteta je velika a stradali su usevi na više od 100 hektara u ataru našeg i susednog sela Berilovac - rekao je Tošić.

On je dodao da za kukuruz ima "neke nade, ali ne i za bašte jer nemaju rasad".

- Obratićemo se za pomoć lokalnoj samoupravi, a oni koji su osigurali svoje zasade mogu da se nadaju da će naplatiti štetu - kazao je Tošić.

Meštanka Poljske Ržane Marija Nikolić rekla je da je uništena paprika, paradajz, boranija, luk, krompir, vinova loza i da im je grad veličine jajeta izbušio plastenik.

Tagovi: