06.07.2017.

11:47

Foto:

Vesti

(VIDEO) ONA SE ZVALA DIANA BUDISAVLJEVIĆ I SPASAVALA JE SRPSKU DECU IZ USTAŠKIH LOGORA: Snima se film o ženskom Šindleru!

 
Donacija evropskog koprodukcijskog fonda Evroimig od 160.000 evra dodatni je vetar u leđa ovom projektu. Glavna uloga je poverena Almi Prici, a sporedne uloge imaju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Razbolila se od tuge za decom

Bila je svedok groznih i mučnih situacija, od nasilnog odvajanja majki od dece, nakon čega su majke slali na prisilni rad u Nemačku, do situacije u navodnoj "dečjoj bolnici", gde su deca ležala na podu potpuno gola, u izmetu i puna muva i crva... Sve je to strašno uticalo na njeno zdravlje i ona se razbolela nakon svega što je proživela. Njen dnevnik je prvorazredni dokument o svemu tome

Film će se zvati "Akcija D.B.", kako je svoju aktivnost zvala sama Diana Budisavljević, a radni naslov mu je "Dianina lista".

PREŽIVELA JE PAKAO JASENOVCA, OVO JE NJENA ISPOVEST: Ustaše su mi oca ubile maljem, još čujem vrisku dece...

Diana Budisavljevć pomagala je srpskim ženama i deci pokupljenim u ustaškim akcijama "čišćenja terena" na Kozari, Baniji i Kordunu, ona i njeni pomagači spasli su 7.500 dece i smestili ih kod zagrebačkih porodica ili u domove i bolnice. 

Sastavila je kartoteku sa 12.500 kartona srpske dece odvojene od roditelja kako bi ih se jednog dana moglo ponovo da ih spoji, koja joj je odmah po oslobođenju oduzeta i negde sakrivena.

USTAŠKA OTIMAČINA SRPSKOG BLAGA: Hrvati dužni proteranim Krajišnicima 35 milijardi dolara!

Bila je zaboravljena dok joj pred 15 godina nije objavljen dnevnik iz vremena NDH, Srpsko narodno vijeće nazvalo je po njoj nagradu za humanitarni rad, a zagrebačka režiserka Dana Budisavljević radi o njoj film, piše "Radio Slobodna Evropa".

Public

- Ona je Austrijanka koja je svog muža Srbina Julija Budisavljevića upoznala dok je studirao medicinu u Gracu. Zajedno su živeli u Zagrebu, i nije mogla da sjedi skrštenih ruku i već od kasnog leta 1941. počela je da pomaže Srbima - istakla je istoričarka i predsednica Upravnog veća Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Nataša Mataušić.
 

Sastavila je kartoteku sa 12.500 kartona srpske dece odvojene od roditelja kako bi ih se jednog dana moglo ponovo da ih spoji, koja joj je odmah po oslobođenju oduzeta i negde sakrivena

Dijana je uspela u više navrata da uđe i u logor Stara Gradiška kako bi izvukla decu, uprkos pretnjama ustaškog zapovednika Jasenovca Maksa Luburića da bi mogla tu i ostati.

UJACI, DŽABA STE SE PORADOVALI: Krajišnicima ćete morati da isplatite milijardu evra za zaostale penzije, Vlada vas laže, a ILO vas nije pomilovao!
 
- Bila je svedokom groznih i mučnih situacija - od nasilnog odvajanja majki od dece, nakon čega su majke slali na prisilni rad u Nemačku, do situacije u navodnoj "dečjoj bolnici", gde su deca ležala na podu potpuno gola, u izmetu i puna muva i crva... Sve je to strašno uticalo na njeno zdravlje i ona se razbolela nakon svega što je proživela. Njen dnevnik je prvorazredni dokument o svemu tome - navodi Mataušićeva.

 

 

Tagovi: