07.07.2017.

19:47

Foto:

Vesti

UKIDA SE PRIJEMNI ISPIT ZA FAKULTETE! Ministar prosvete najavio novi sistem upisa za dve godine!

Prijemni ispiti za fakultete biće ukinuti za dve godine i umesto njih uvešće se standardizovani maturski državni ispiti koje će svi budući studenti polagati pod jednakim uslovima, najavio je za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević kaže da će po novom sistemu, koji će u početku biti probni pilot-projekat, prvi raditi učenici koji su sada završili drugi razred srednje škole. Ove promene podržao je, inače, i Savet Evrope, koji je pre dva dana preporučio da se u Srbiji što pre ukinu prijemni ispiti za fakultete kako bi se uskladili sa sistemom u EU.

Više mogućnosti

Suština novog sistema je da će učenici moći da konkurišu za neograničen broj fakulteta i da upišu onaj za koji imaju dovoljno bodova.

Prvi će po novom sistemu raditi đaci koji su sada završili drugi razred srednje škole
Mladen Šarčević, ministar prosvete

- Sistem standardizovane mature je nešto što je odavno trebalo da zameni klasične prijemne ispite i zato ćemo to učiniti za dve godine. Namera je da se srednjoškolcima omogući kvalitetniji prelazak na studije. Sada imate model da učenik srednje škole radi prijemni za jedan fakultet, a ako mu, na primer, za Elektrotehnički fakultet fali poen ili dva, može da upiše samo onaj fakultet na kojem ima još slobodnih mesta. Takvih primera je i ovog upisnog roka bilo - objasnio je Šarčević.

DEBAKL, DECA NEĆE U ODELJENJA ZA TALENTOVANE ĐAKE: Razredi za nadarene učenike ostali prazni!

Tanjug

Budući studenti po sadašnjem sistemu mogu da apliciraju za samo jedan fakultet, a po novom će moći za mnogo više
Jasna Janković, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

Ministar otkriva da je ovaj plan napravljen još u oktobru i da su potrebne dve godine da se razradi. Kako kaže, poseban status imaće stručni i umetnički fakulteti, za koje se traže specijalni talenti i sposobnosti.

ekof.bg.ac.rs

mojugao

Branislav Boričić,
dekan Ekonomskog fakulteta

Naše društvo nije zrelo za ovaj poduhvat, jer se čak i na ovogodišnjoj maloj maturi pokazalo da se sistem školovanja mora menjati. Imamo puno đaka s Vukovom diplomom koje nisu zaslužene. Onda dolazimo u situaciju da učenici prepisuju na prijemnim ispitima, gde se ocenjuje njihovo opšte znanje.

- Naravno, student koji želi da upiše Fakultet dramskih umetnosti ili Arhitektonski fakultet mora da polaže i stručni deo, jer su ti fakulteti specifični. Odluke o tome za koje studije će se polagati dodatna matura ili prijemni ispit odlučivaće ministarstvo- kaže Šarčević.

Bolji sistem

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da će budućim studentima biti mnogo lakše da polažu nacionalnu maturu nego da se pojedinačno pripremaju za određeni fakultet.

- Budući studenti sada troše mnogo novca na pripremnu nastavu, a mogu da apliciraju samo za jedan fakultet. Ukoliko se realizuje nacionalna matura, to će mnogo olakšati upis studentima, a imaće se i uvid u rad profesora i njihove kriterijume. Na taj način videće se i kvalitet nastave u srednjim školama, a bolje će se pokazati i znanje đaka - objasnila je Jankovićeva.

MINISTAR ŠARČEVIĆ ZA INFORMER: Menjamo sistem male mature zbog MASOVNOG PREPISIVANJA!

Upis na fakultete

 

Kako je sad

* Kandidat se prijavljuje na samo jedan fakultet i polaže prijemni ispit prilagođen potrebama tog fakulteta

* Ukoliko ne prođe na željeni fakultet (na osnovu broja bodova sa prijemnog i uspeha iz škole), u drugom roku može da upiše drugi fakultet, ali samo onaj na kojem još ima slobodnih mesta

Kako će biti

* Kandidati će na kraju srednje škole u svojim školama po jednakim uslovima polagati standardizovan maturski ispit

* Sastaviće listu želja fakulteta (kao kod sadašnjeg upisa za srednje škole) i upisati onaj za koji imaju dovoljno bodova iz škole i s maturskog ispitat

 

 

 

 

Tagovi: