24.08.2017.

22:29

Foto:

Vesti

BOLESTI SRCA UZIMAJU DANAK: U Srbiji svakog dana čak 47 osoba doživi INFARKT, A 15 LJUDI GA NE PREŽIVI!

Broj Beograđana, obolelih od akutnog infarkta miokarda, koji su sa ovom dijagnozom lečeni u bolnicama, prošle godine je bio neznatno veći nego u 2015, a podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje govore da je u prestonici broj umrlih od ove bolesti u padu.

Prema rečima specijaliste socijalne medicine dr Nataše Rosić, načelnice Jedinice za biostatistiku GZJZ, prošle godine je u bolnicama i klinikama od akutnog infarkta srca lečeno 3.297 stanovnika Beograda, što je za četiri više nego u 2015. godini.

- U prestonici je prošle godine umrlo 825 građana, dok ih je u 2015. bilo 835 - navodi dr Rosić. - Reč je o ljudima kod kojih je akutni infarkt miokarda doveo do smrtnog ishoda, ali ne samo u bolnicima, već i kod kuće, na ulici ili nekom drugom mestu, pa je obdukcijom ustanovljeno da je reč o infarktu. Najmlađi pacijent koji je preminuo prošle godine bio je 1994. godište, dok je najmlađi u 2015. imao 23 godine.

Naša sagovornica ističe da su kardiovaskularne bolesti među vodećim oboljenjima u svetu, kao i u vrhu po broju smrtnih ishoda.

- Faktori rizika su pušenje, fizička neaktivnost, nezdrava ishrana, korišćenje alkohola i stres - navodi dr Rosić i dodaje:

- Svi ovi faktori prouzrokuju povećanje krvnog pritiska, povećanje telesne težine, šećera u krvi, holesterola, koji mogu uzrokovati pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

U Srbiji svakog dana 47 osoba doživi infarkt, a 15 osoba ga ne preživi. Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Tagovi: