25.08.2017.

09:36

Foto:

Vesti

SL: Mošti svih srpskih crkvenih poglavara preneti u Pećku patrijaršiju

On smatra da bi to bio najprimereniji i najefikasniji prilog SPC unutrašnjem dijalogu, ali i nastavku razgovora predstavnika države Srbije sa Briselom i Prištinom o statusu Kosova i Metohije

Đurđev podseća da je, otkako je 1219. godine Sveti Sava izborio prvu autokefalnu Arhiepiskopiju, na njenom tronu je bilo 87 arhiepiskopa, mitropolita i patrijaraha, da mnogi od njih počivaju u kompleksu Pećke patrijaršije, ali i da mnogi drugi, iz objektivnih ili nekih drugih razloga, nisu tu sahranjeni i zato ne bi bila dobra poruka srpskim vernicima da se, ubuduće patrijarsi sahranjuju isključivo u Beogradu, u kripti ispod Hrama Svetog Save na Vračaru.

Prema dostupnim podacima, u Peći, između ostalih, počivaju srpski arhiepiskopi iz perioda 1219 - 1346: Sveti Sava Drugi, Jevstatije Prvi, Sveti Nikodim Prvi, Sveti Danilo Pećki, Sveti Joanikije Drugi, zatim, pored ostalih, srpski patrijarsi iz perioda 1346 -1463: Sava Četvrti, Sveti Jefrem, Spiridon Prvi i mnogi drugi.

Srpska liga predlaže da se, za početak, u kompleks Pećke patrijaršije prenesu posmrtni ostaci svih šest srpskih patrijaraha od vremena otkako je, 1920. godine, organizaciono obnovljena Pećka patrijaršija pod imenom Srpska pravoslavna crkva.

Prema ovom predlogu, u Peć bi trebalo da budu prenete mošti patrijarha Dimitrija (Pavlovića) koje trenutno počivaju u manastiru Rakovica, pored Beograda; zatim mošti patrijaraha Varnave (Rosića) koji počiva u malom hramu Svetog Save na Vračaru, Gavrila (Dožića) koji je, kao i patrijarh Vikentije (Prodanov) sahranjen u Sabornoj crkvi u Beogradu; mošti patrijarha Germana (Đorića) koje počivaju u beogradskoj Crkvi Svetog Marka, kao i mošti pokojnog patrijarha Pavla (Stojčevića) koji je sahranjen u manastiru Rakovica.

Tagovi: