17.09.2017.

20:27

Foto:

Vesti

(VIDEO) RAZORNA TORNADA PRETE SRBIJI?! Stručnjaci objašnjavaju gde se takozvane PIJAVICE NAJČEŠĆE POJAVLJUJU!

printscreen

Svedoci smo da se u Srbiji to upravo i dešava, jer slike iz raznih krajeva zemlje to i dokazuju. Danas je beogradskim naseljem Borča protutnjao tornado, a pre samo nekoliko dana slično nevreme opustošilo je poljoprivredno imanje u Moraviću. Slična situacija dogodila se dva meseca ranije u zapadnoj Bačkoj, kada je pijavica nosila krovove sa kuća i vikendica, čupala iz korena stabla, prevrtala prikolice.

Đurđević objašnjava da su razlozi za ove pojave ti što je danas temperatura toplija za jedan stepen, a da vazduh može u sebi da sadrži sedam procenata više vodene pare, koja predstavlja gorivo za sve te procese u atmosferi. Pa tako sada imamo češće i jače pojave grada, grmljavina, pa i stvaranje tornada.

(VIDEO) PAKAO U BORČI: Nevreme čupalo drveće i nosilo krovove,SLOMLJENA GRANA POVREDILA DEČAKA!

To što građani Srbije imaju prilike da vide na ovom podneblju je takozvani levkasti oblak ili pijavica u pokušaju.

 

- Kada ovakav oblak dotakne tlo, onda postaje pijavica ili tornado. Ovakav oblak dok ne dodirne tlo ne izaziva štetu, a posle spuštanja na tlo dolazi do štete koja zavisi od mnogih meteoroloških uslova - objašnjava on.

 

Đurđević kaže da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češće. On, međutim, napominje da će to najverovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.

Kako kaže, u našoj zemlji se svako leto pojavi nekoliko pijavica, najčešće u Vojvodini, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna.

Pixabay

- Najčešće se javljaju u letnjim mesecima, i to u vidu slonovske surle koja spaja tlo s podnožjem grmljavinskog oblaka. U stanju je da podiže stoku i veće predmete. Njegova jačina iznosi i do 200 kilometara na sat, obično je širine od 20 do 30 metara, a traje desetak minuta - kaže Đurđević.

Što se tiče područja bivše Jugoslavije, pijavice na moru su redovna pojava, a najpoznatiji odnosno najjači tornado bio je u Sloveniji 1986. godine. Slab tornado 2010. godine pogodio je Srbiju ipak pričinivši priličnu štetu u okolini Sombora. Pijavica je bila i u Beogradu 2005. godine, a valjevsko područje pogodila je 1992. godine. Prošle godine zabeležen je i u Pančevu.

Tagovi: