30.09.2017.

21:00

Foto:

Vesti

NATO JOŠ UBIJA NAŠU DECU! Mladi Srbi ubedljivo najviše obolevaju od raka u Evropi!

 

Zna se uzrok
Tako drastičan porast obolelih mora imati za uzrok neki ozbiljan incident, a to može biti samo NATO bombardovanje
prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg

Srbija ima ubedljivo najviše dece obolele od karcinoma u Evropi, što je direktna posledica NATO agresije 1999. godine, tvrde stručnjaci. U našoj zemlji na milion dece 303 dobije rak, dok je evropski prosek skoro duplo manji - 165! Frapantno zvuči podatak da je Srbija pre bombardovanja bila ispod tog evropskog proseka!

Od svih oblika karcinoma ubedljivo je najzastupljenija leukemija (30 odsto), koja je direktna posledica jonizujućeg zračenja i osiromašenog uranijuma iz NATO bombi. Stručnjaci kažu da svi ovi podaci nesumnjivo govore o tesnoj vezi između NATO zločina 1999. i naglog porasta obolelih od raka u Srbiji.

Informer

Naš priznati neurohirirg prof. dr Danica Grujičić kaže da je na toliki porast broja obolelih od karcinoma morao uticati neki ozbiljan incident, a to je upravo NATO bombardovanje.

- Nažalost, ovi stravični podaci govore sami za sebe. Da bi postojalo toliko drastično povećanje broja obolelih u odnosu na evropski prosek ili naš prosek pre 20 godina, morao se desiti neki ozbiljan incident. To je upravo NATO agresija 1999. godine! I upravo se te posledice osiromašenog uranijuma, toksina i hemije vide kod obolele dece. Deci ne možemo pripisati sve one faktore koji mogu dovesti do obolevanja, kao što su loša ishrana ili stres. Takođe, u Srbiji ne postoji ni blizu toliko mnogo velikih fabrika zagađivača i potencijalnih izazivača karcinoma kao u EU, a opet imamo duplo više dece obolele od raka nego oni. Jasno je, onda, da je nešto drugo u pitanju. Naravno, NATO bombe nisu jedini uzrok porasta broja bolesnih od raka, ali su vrlo bitan faktor - kaže za Informer prof. dr Danica Grujičić, i dodaje da je upravo zato veoma bitno da se osnuje koordinaciono telo koje će naučno dokazati uticaj NATO bombardovanja na zdravlje ljudi u Srbiji.

Napada limfotok i koštanu srž
Jonizujuće zračenje iz bombi upravo najviše pogađa limfno tkivo i koštanu srž, otud toliki porast limfoma i leukemije
prof. dr Slobodan Čikarić

Poznati radiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji dr Slobodan Čikarić kaže da je upravo leukemija, koja je najzastupljenija kod obolele srpske dece, posledica jonizujućeg zračenja nastalog za vreme i posle bombardovanja.

- Razlika u broju dece koja oboli od raka u Srbiji u odnosu na evropski prosek je neverovatna. Iako treba reći da uporedni podaci o broju obolele dece nisu kompletno metodološki obrađeni, možemo nedvosmisleno zaključiti da je NATO bombardovanje, kao ključna incidentna situacija, zapravo taj najbitniji faktor koji je preovlađujuće uticao na ovako drastično povećanje raka kod dece u Srbiji. Valja napomenuti da su na jonizujuća zračenja iz bombi najosetljivija upravo limfna tkiva i koštana srž i da zbog toga imamo tako veliki broj limfoma i leukemije kod dece - zaključuje Čikarić.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Zoran Radojičić naglašava da se poslednjih godina u Srbiji beleži znatan porast broja malignih bolesti u dečjem uzrastu u Srbiji.

- Tokom 2016. godine, više od 330 dece obolelo je od karcinoma, što je drastično povećanje u odnosu na pre deset godina. Primera radi, krajem prošle decenije, karcinom je godišnje dobijalo manje od 200 osoba mlađih od 19 godina. To je ogromna razlika. Najčešći karcinomi kod dece su razne vrste leukemije, tumori mozga i limfomi, koji zajedno čine više od dve trećine maligniteta kod ove populacije - naglašava dr Radojičić.

Tužba protiv NATO

Prof. dr Danica Grujičić kaže da bi koordinaciono telo sastavljeno isključivo od stručnjaka trebalo detaljno i na naučnoj bazi da ispita sve posledice bombardovanja, što bi bio osnov za tužbu Srbije protiv NATO pakta.
- Samo sa takvim matematički preciznim dokazima možemo da krenemo u tužbu protiv NATO. Drago mi je da je država pozitivno odgovorila na našu inicijativu i 5. oktobra obavićemo sastanke sa ministrima zdravlja i ekologije, na kojim ćemo konkretnije razgovarati o koordinacionom telu za ispitivanje posledica NATO bombardovanja. Jedan od ciljeva nam je da izađemo u svetsku javnost i da predstavimo celom svetu stravične podatke o onome što nam je urađeno 1999. godine - objašnjava dr Grujičić.

Informer

Porast broja obolelih 30 odsto

Prema podacima Instituta "Batut", od 1999. do danas ukupan broj obolelih od raka u Srbiji porastao je za 30 odsto. U istom periodu, prema podacima Centra za istraživanje raka Velike Britanije, broj obolelih od karcinoma u toj zemlji porastao je tek za oko 12 odsto.

 


 

Tagovi: