03.10.2017.

12:45

Foto:

Vesti

KEP ĆE POBEDITI HRVATSKU, ON NE BRANI SEBE VEĆ SVE KRAJIŠNIKE: Ustaše besne jer će uskoro na slobodu!

AP PHOTO

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora u prvostepenoj, nepravosnažnoj presudi zbog navodnih ranih zločina na Kninskoj tvrđavi i tokom zauzimanja policijske stanice u Glini.

Ali Hrvatska ipak ne likuje. Braniteljska udruženja navode dva razloga zbog kojih su nezadovoljna. Prvi razlog je taj što je Kapetan Dragan dobio malu kaznu zbog, kako kažu, manjkavosti optužnice, a drugi što će se uskoro naći na slobodi, jer mu je uračunato vreme u pritvoru i ekstradicionom zatvoru, što je više od dve trećine presuđene kazne.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas i jedan od članova tima Vasiljkovićeve odbrane, koji je ispratio 168 hapšenja Srba po Interpolovim poternicama širom sveta (do danas je Hrvatskoj izručeno njih 56), ubeđen je u nevinost Vasiljkovića.

HRVATSKU ĆE SKUPO KOŠTATI PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Štrbac: Zagreb će morati da plati štetu Vasiljkoviću za neosnovan boravak u zatvoru!

- On ima neverovatnu volju, upornost da dokaže istinu, da dokaže nevinost, jer on je zaista nevin. Svi mi koji smo ga poznavali i tokom rata bili na tom prostoru znamo da je čovek koji je poštovao Ženevske konvencije. Najstroži je bio prema svojim potčinjenima, ako su prekršili disciplinu. Posebno je bio ogorčen i kažnjavao pripadnike svoje jedinice ako su se prema zarobljenicima ponašali na nedostojan način, nisu smeli ni da ih dotaknu, a kamoli da pucaju u njih ili da ih udaraju - kaže Štrbac.

ADVOKAT PALIBRK O PRESUDI KAPETANU DRAGANU: Vasiljković osuđen jer nije lažno teretio Milosevića!

- Moram da verujem u pravdu, ona je spora, ali dostižna. Pratim predmet od samog početka, svedočio sam i u Australiji nekoliko puta, znam svaki zarez u tom predmetu, a kamoli dokaze koje su iznele i jedna i druga strana. Ako bude i malo profesionalnog poštenja, a mora ga biti na nekom nivou, mora biti oslobođen - objašnjava Štrbac i dodaje:

- Postoji šansa da mu Vrhovni sud, koji će o tome odlučivati, ukine pritvor, a morao bi. Kapetan je bio devet godina u Australiji u zatvoru, a ovde više od dve, to je skoro dvanaest, a dobio je 15 godina. To će biti osnovna tačka na kojoj će se bazirati žalba za ukidanje pritvora, zbog principa nesrazmerno dugog trajanja pritvora.

KEP PORUČIO SUDIJAMA: Ovo nije suđenje za ratni zločin - OVO JE FAŠISTIČKI PROGON JEDNOG SRBINA!

- Kapetan može i da se ne žali na presudu i da ona postane pravosnažna. Pošto je izdržao više od dve trećine, stiče uslove da podnese zahtev za uslovni otpust. I sigurno bi ga dobio, ali znajući ga, a u stalnom smo kontaktu, on na taj savet neće pristati. Ako se ne bi žalio, zapravo bi priznao krivicu. On stvar postavlja ovako: "Ja ne branim samo sebe, branim sve moje kursiste, sve Srbe Krajišnike, branim njihovo pravo da od neprijatelja brane svoja vekovna ognjišta - zaključuje Savo Štrbac.

Tagovi: