23.10.2017.

09:56

Foto:

Vesti

POTOP! ĐENOVSKI CIKLON PRETI SRBIJI! Pljuštaće kiša do srede, moguće i izlivanje reka!

Prema tvrdnjama meteorologa, sa Đenovskim ciklonom iz Italije stiže nam loše vreme, nagli pad temperature, a zbog obilnih padavina moguće je izlivanje reka u Zapadnoj Srbiji.

Na svu sreću, hladan ciklon povući će se već u sredu, ali nas nakon sunčanih četvrtka i petka očekuje kišovit vikend.

Kao za ceo mesec
Bukvalno, za dva dana pašće kiše koliko u Srbiji ne padne za ceo oktobar
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella"

- Pred nama su veoma hladna tri dana, sa dosta padavina. To je posledica Đenovskog ciklona, koji nam stiže iz Italije. Kiša će padati u celoj Srbiji, posebno u zapadnim krajevima, jedino će u Vojvodini biti nešto slabija. U proseku, pašće 20 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno može da padne i 60 litara, što nije mala brojka. Bukvalno, za dva dana pašće kiše koliko u Srbiji ne padne za ceo oktobar. Međutim, zbog višemesečnog perioda suše, nivo reka je trenutno u padu, pa ne bi trebalo da dođe do velikih poplava. Ipak, u opasnosti su manji tokovi Zapadne i Južne Morave, jer bi tamo reke mogle da se izliju - objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella".

Prema njegovim rečima, dobra vest je da će se već u četvrtak razvedriti.

Kojim rekama preti izlivanje:

Đetinja
Moravica
Skrapež
Bjelica
gornji tok Zapadne Morave
Kolubara
Tamnava

- Poslednja dva dana pre vikenda biće nešto toplija i bez padavina. Međutim, već za vikend nam se vraća oblačno i kišovito vreme - prognozira Đurić.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu upozoravaju da su zbog obilnih padavina tokom utorka i srede moguće poplave na manjim pritokama.

- Ova dva dana u Đetinji, Moravici, Skrapežu, Bjelici, gornjem toku Zapadne Morave, Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi vodostaji će biti u većem porastu. Poplave su moguće i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi i Peku - kažu RHMZ i dodaju da je na planinskim predelima iznad 1.000 metara nadmorske visine moguć i sneg.
 

 

 

Tagovi: