01.11.2017.

21:04

Foto:

Vesti

PAŽNJA! ONI KOJI ŠTEDE U EVRIMA, GUBE PARE: Oročavanje u stranoj valuti čist promašaj!

Građani Srbije koji su u prethodnih godinu dana štedeli u evrima, umesto da zarade na kamati, ostali su zbog kursne razlike u minusu, pokazala je računica Informera!

Naime, ko je prošlog oktobra u banci oročio 1.000 evra, po kamati od 0,5 odsto, ovog oktobra bi iz banke izneo 1.004,25 evra. Međutim, problem je u tome što je 1.000 evra pre godinu dana vredelo 123.000 dinara, a 1.004,25 evra trenutno vredi 119.167 dinara. To znači da bi taj štediša ostao u minusu tačno 4.123 dinara (pogledajte tabelu). Takođe, štednja u dinarima je daleko isplativija nego u evrima jer da ste 1.000 evra prošlog oktobra oročili u dinarskoj protivvrednosti, zaradili biste 7.813 dinara više nego da ste to radili u evropskoj valuti.

BRNABIĆ: Penzionerima po 5.000 dinara u narednih 10 dana!

Jak dinar

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac navodi da štednja u dinarima donosi mnogo puta veću kamatu nego štednja u evrima.

Na kraće staze
Štednja u evrima je besmislena. Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti
Ljubodrag Savić, ekonomista

- Nema nikakve sumnje da je štednja u dinarima daleko isplativija nego štednja u evrima, jer sa sobom nosi višestruko bolje kamate i oslobođena je poreza. Ono što je zaista kuriozitet jeste to što bi onaj ko je štedeo u evrima u proteklih godinu dana čak bio na gubitku umesto da zaradi na kamatama. Obrni-okreni, naši ljudi većinu transakcija moraju da obave u dinarima, a da su evre podignute sa štednje ovog oktobra pretvorili u dinare, dobili bi manje novca nego pre stavljanja na oročenje. Razlog za to je izuzetno jačanje dinara u poslednjih godinu dana - kaže Uzelac i dodaje:

NBS: Poverenje u banke

Na kraju septembra 2017. godine, devizna štednja stanovništva položena kod banaka u Republici Srbiji iznosila je 9,3 milijarde evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 0,3 milijarde evra. Dinarska štednja stanovništva u domaćim bankama iznosila je 49,3 milijarde dinara, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine.

- Ukoliko većina građana štedi u dinarima, i on će biti stabilniji, a čuvanje novca u bankama u domaćoj valutu dobro je i za državu, ali i za pojedince. Dinar je poslednjih meseci konstantno jačao, bez većih oscilacija. Zato je ljudima najisplativije da novac štede u domaćoj valuti - objašnjava Uzelac.

Sa njim je saglasan i ekonomista Ljubodrag Savić, koji smatra da je u trenutnoj situaciji potpuno besmisleno čuvanje novca u evrima.

Dobro za sve
Ukoliko većina građana štedi u dinarima, i on će biti stabilniji, a čuvanje novca u bankama u domaćoj valuti dobro je i za državu
Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica"

- Kamatna stopa na dinar je znatno viša, dok je na štednju u evrima manja od jedan odsto godišnje. Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo je kamata nekoliko puta veća, a drugo, građani nemaju rizik od devalvacije kursa pa da zbog toga budu na gubitku - poručuje Savić.

ODMAH UGASITE RAČUN U BANCI! Ako ga ne koristite nekoliko meseci, SAMO ĆE VAM NAPRAVITI DUGOVE!

Dugoročno bolje

U Narodnoj banci Srbije kažu da analiza isplativosti dinarske štednje u odnosu na deviznu pokazuje da je čak u poslednjih sedam godina bilo isplativije štedeti u dinarima.

-Primera radi, štediša koji je u septembra 2010. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio bi u septembru 2017. godine oko 35.000 dinara (ili skoro 300 evra) više nego štediša koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio istu sumu u evrima na deviznu štednju - kažu u NBS.

Informer

 

Tagovi: