20.11.2017.

09:26

Foto:

Vesti

SJAJNA VEST! Počinje izgradnja novog termo bloka u Kostolcu!

- Ovo je važan dan za elektroenergetski sistem Srbije. Posle 26 godina počinjemo gradnju novom termo bloka, snage 350 megavata. Poslesdnji termoblok pušten je u rad 1991. na 1992. godinu - rekao je Grčić za RTS.

On je dodao da potrošnja struje u domaćinstvima i u industriji raste, te da su neophodni novi proizvodni kapaciteti, a novi blok će doneti za pet odsto uvećanje u proizvodnji struje u odnosu na instalisane kapacitete.

- Rok za izgradnju je četiri godine. Novi blok rade kineske, ali i domaće kompanije, još uvek pregovaramo o procentu. Od 613 miliona dolara trudimo se da dođemo do 100 miliona za srpskle firme - naglasio je Grčić.

On kaže da će novi termo blok biti po svim ekološkim standardima, da se postojeći kapaciteta osavremenjavaju u skladu sa propisima EU. 

Tanjug


Govoreći o pripremama za predstojeću zimsku sezonu i spremnosti termoelektrana koje koriste ugalj, on je rekao da su uspeli da prevaziđu lošu hidrološku situaciju u prvom kvartalu godine i da danas u Kostolcu i Lazarevcu ima za 1,1 miliona tona uglja više nego prošle godine.

- Premašili smo proizvodnju uglja od prošle godine. Nikada nije bilo više otkrivenog uglja nego ove godine - naglasio je Grčić.

Početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Kostolcu je druga faza kineskog aranžmana za Kostolac koji EPS radi sa kineskom kompanijom CMEC. Druga faza vredna je 715,6 miliona dolara, a samo izgradnja termobloka košta 613 miliona dolara. Gradnju bloka prati i proširenje kopa Drmno.

Tagovi: