24.11.2017.

13:41

Foto:

Vesti

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA! Paunović: Ohrabrimo ih da prijave nasilje

- Svi zajedno moramo ohrabriti žene da ne trpe i ne prikrivaju nasilje kome su izložene. Žene će biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni, i to je osnovni zadatak celokupnog društva - kaže Paunović i dodaje da akcija "16 dana aktivizma" do 10. decembra, koji je Međunarodni dan ljudskih prava.

Paunović u saopštenju dostavljenom medijima navodi da nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći i najteži oblik kršenja ljudskih prava i sloboda, te dodaje da podaci pokazuju da je jedna od tri žene u svetu pretrpela fizičko nasilje, bila žrtva seksualnog nasilja ili je doživela neki vid zlostavljanja, pri čemu je nasilnik najčešće muškarac iz bliskog okruženja. 

- Muškarac koji zlostavlja ženu ima momente kada je ljubazan i nežan do sledećeg čina nasilja. Kupuje joj cveće, parfeme, izvodi je u šetnju, deci kupuje poklone. Tim pozitivnim ponašanjem i obećanjima daje ženi nadu da će se promeniti. Tokom vremena ovi trenuci su sve ređi, a nasilje sve češće. Nažalost, u nekim slučajevima ima i smrtni ishod -  objašnjava Paunović uobičajeni model ponašnja nasilnika. 

Zato je, kaže, važno da se unapredie aktivnosti na lokalnom nivou, s obzirom da su jedinice lokalne samouprave ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti od nasilja. 

Ukoliko do nasilja dođe, sve službe na lokalnom nivou moraju biti mobilne i koordinisano delovati, navodi Paunović, ali kaže da je osim pomoći države i društva jednako važna i podrška nevladinog sektora koji žrtvama nasilj po pravilu pruža pomoć i radi na prevenciji nasilja.

Paunović je podsetila da Srbija kao članica Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u skladu sa preporukama, redovno izveštava nadležni Komitet Ujedinjenih nacija o rezultatima postignutim u prevenciji i zaštiti žena od nasilja, te poručuje da obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama treba da doprinese podizanju svesti o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.

Tagovi: